Την προηγούμενη εβδομάδα συνέβησαν δυο σοβαρά περιστατικά με έντονες αναταράξεις σε ισάριθμες πτήσεις, στα οποία δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων πολλά μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Το πρώτο συνέβη σε πτήση της Hawaiian Airlines (φώτο) και το δεύτερο σε πτήση της United Airlines. Όσοι δεν τραυματίστηκαν, βίωσαν τον απόλυτο τρόμο που θα τον θυμούνται σε όλη τους τη ζωή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από τέτοιες πτήσεις τρόμου δεν ξανανέβηκαν ποτέ σε αεροπλάνο.
Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα φαινόμενα αυτά θα γίνουν όλο και πιο συχνά στο μέλλον, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι δυνατό να αλλάξουν οι θερμοκρασίες χωρίς να συμβεί κάτι στους ανέμους, λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Επίσης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αυξάνονται ιδιαίτερα οι κάθετοι άνεμοι, δηλαδή οι λεγόμενοι άνεμοι καθοδικού ρεύματος, που πνέουν μεταξύ των διαφορετικών στρωμάτων αέρα. Η ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων από το 1979 έως 2017 έδειξε ότι αυτά τα καθοδικά ρεύματα έχουν αυξηθεί κατά 15% και σύμφωνα, και είναι αυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ δυσάρεστες αναταράξεις.
Τα αεροπλάνα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν τις αναταράξεις, ωστόσο από τις αναταράξεις μπορεί να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί ιδιαίτερα σ΄αυτούς που δεν έχουν δεμένη τη ζώνη τους ή εκείνη την κρίσιμη στιγμή είναι όρθιοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περίπου το 80% των τραυματισμών που σχετίζονται με αναταράξεις αφορά τα μέλη του πληρώματος που εκ των πραγμάτων είναι όρθια στα πλαίσια των καθηκόντων τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες γνωρίζουν το πρόβλημα. Έτσι η διεθνής ένωση των αεροπορικών εταιρειών, η IATA, ίδρυσε την πλατφόρμα Turbulent Aware. Οι αεροπορικές εταιρείες που συμμετέχουν λαμβάνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις αναταράξεις που αντιμετωπίζουν τα αεροσκάφη ώστε όσα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή να λάβουν τα μέτρα τους και να ανάψουν νωρίτερα τις φωτεινές ενδείξεις για τη ζώνη ασφαλείας.
Ωστόσο αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις αναταράξεις, μπορούμε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς. Η λύση είναι οι επιβάτες να παραμένουν πάντα δεμένοι όταν κάθονται καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του NTSB, σχεδόν όλοι οι επιβάτες που τραυματίζονται από τις αναταράξεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης δεν φορούν τη ζώνη ασφαλείας ή είναι όρθιοι.
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments