Τα τελευταία χρόνια επισκέφτηκα δυο φορές τις εγκαταστάσεις της Airbus στην Τουλούζη. Ο ευρωπαϊκός κολοσσός έχει στην γαλλική πόλη τις κεντρικές του εγκαταστάσεις ωστόσο διαθέτει εργοστάσια στη Γερμανία, την Ισπανία, την Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα, στα οποία κατασκευάζει μέρος ή ολόκληρα τα αεροσκάφη της.
Σε όλο τον κόσμο απασχολεί πάνω από 135 χιλιάδες άτομα ενώ δεκάδες χιλιάδες εξωτερικές θέσεις εργασίας συνδέονται με την δραστηριότητα της σε όλο τον κόσμο.
Εκείνο που σε εντυπωσιάζει στις εγκαταστάσεις της Airbus στην Τουλούζη, δεν είναι μόνο τα τεράστια υπόστεγα που μέσα τους συναρμολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη. Ούτε το ασύλληπτο logistic που συγκεντρώνει εκατομμύρια κομμάτια από κάθε γωνιά του πλανήτη για να τα συναρμολογήσει και να κατασκευάσει αεροπλάνα πραγματικά θαύματα της τεχνολογίας.
Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο (και το ζήλεψα) ήταν η σιγουριά που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι της Airbus. Όπως χαρακτηριστικά μου έλεγαν, ακόμη και αν η εταιρεία τους δεν έπαιρνε καμιά καινούργια παραγγελία, αυτοί θα είχαν δουλειά για τουλάχιστον 10 χρόνια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις υπάρχουσες παραγγελίες.
Μέχρι πριν λίγους μήνες η θέση της Airbus είχε γίνει ακόμη πιο ισχυρότερη λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αντίπαλος αμερικανική Boeing, κυρίως με το φιάσκο των 737MAX που καθηλώθηκαν εξαιτίας δυο πολύνεκρων αεροπορικών δυστυχημάτων.
Ωστόσο η ζωή γράφει τα δικά της απίστευτα σενάρια και ένα από αυτά ζούμε τώρα. Η Airbus, όπως και οι άλλες αεροπορικές βιομηχανίες, όχι μόνο δεν παίρνει καινούργιες παραγγελίες, αλλά ακυρώνονται και οι υπάρχουσες. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν θέλουν να προσθέσουν καινούργια αεροπλάνα στο στόλο τους, καθώς έχουν καθηλωμένα πολλά από αυτά που διαθέτουν λόγω χαμηλής κίνησης.
Μάλιστα κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν πηγαίνουν να παραλάβουν τα καινούργια αεροσκάφη τους που είναι έτοιμα και τους περιμένουν.
Μοιραία η εταιρεία ανακοίνωσε δραστική αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της και περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Αυτό σημαίνει μείωση κατά σχεδόν 15.000 άτομα του προσωπικού της σε διεθνή κλίμακα και είναι μόνο η αρχή…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments