Ο όμιλος Air France-KLM, η Total, το Groupe ADP και η Airbus ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό την απελευθέρωση των αεροπορικών μετακινήσεις από τον άνθρακα. Έτσι πραγματοποίησαν την πρώτη πτήση μεγάλων αποστάσεων με βιοκαύσιμο (Sustainable Aviation Fuel – SAF1) που παράγεται στην Γαλλία. Ήταν η πτήση της Air France AF342 που αναχώρησε από το Παρίσι-Charles de Gaulle για το Μόντρεαλ.
Για την χρήση βιοκαυσίμου δεν απαιτούνται τροποποιήσεις στις υποδομές αποθήκευσης και διανομής του, στα αεροσκάφη και τους κινητήρες τους. Η σταδιακή εισαγωγή τους παγκοσμίως θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 από τις αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Το βιοκαύσιμο που χρησιμοποιήθηκε για αυτή την πτήση δημιουργήθηκε από απόβλητα και κατάλοιπα που προέρχονται από την κυκλική οικονομία. Η Total παρήγαγε το SAF από χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου παρθένο φυτικό έλαιο. Το κατά 16% μείγμα σε αυτή την πτήση εξασφάλισε την αποφυγή εκπομπής 20 τόνων CO2.
Η γαλλική νομοθεσία απαιτεί από τα αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 1% SAF έως το 2022 για όλες τις πτήσεις που ξεκινούν από την Γαλλία, πριν από την ευρωπαϊκή φιλοδοξία που έχει προγραμματιστεί να αυξήσει σταδιακά την χρήση στο 2% έως το 2025 και 5% έως το 2030, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Το Airbus A-350 που χρησιμοποιήθηκε για την πτήση καταναλώνει 25% λιγότερα καύσιμα από το προηγούμενο μοντέλο. Επιπλέον, το αεροσκάφος συντηρήθηκε από το πρώτο 100% ηλεκτρικό φορτηγό ανεφοδιασμού, που αναπτύχθηκε στη Γαλλία με πλήρη τεχνογνωσία και όλος ο εξοπλισμός υποστήριξης εδάφους που χρησιμοποίησε η Air France ήταν ηλεκτρικός.

Ο όμιλος Air France-KLM είναι πρωτοπόρος στη δοκιμή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Η KLM έκανε την πρώτη της πτήση με βιοκαύσιμα το 2009. Έκτοτε, ο όμιλος έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των καινοτόμων προγραμμάτων. Μεταξύ του 2014 και του 2016, για παράδειγμα, πραγματοποίησε 78 πτήσεις χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό καυσίμων που περιέχει 10% βιοκαύσιμου σε συνεργασία με μια θυγατρική της Total.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments