Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο οι αεροπορικές εταιρείες παίζουν σημαντικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαδικασίες ανάμεσα σε κράτη προαιώνιους εχθρούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη πρόπερσι με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όταν το Ισραήλ σύναψε σχέσεις με πρώην ορκισμένους εχθρούς, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.
Το πρώτο που συνέβη ήταν να ξεκινήσουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ισραήλ και αυτών των χωρών που μέχρι πρότινος δεν το αναγνώριζαν ως κράτος. Στις πρώτες πτήσεις έγινε θερμή υποδοχή και δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα ως το πρώτο έμπρακτο βήμα αποκατάστασης των σχέσεων.
Κάτι παρόμοιο γίνεται αυτές τις μέρες μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας. Οι δυο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, έχουν κλειστά σύνορα μεταξύ τους, ενώ πρόσφατα ενεπλάκησαν σε πολεμική σύρραξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ωστόσο πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα ο πρώτος γύρος επαφών ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δυο χωρών, με στόχο την αποκατάσταση σχέσεων.
Ασχέτως με την κατάληξη των συνομιλιών, συμφωνήθηκε η έναρξη απευθείας πτήσεων μεταξύ των δυο χωρών, που επαναλαμβάνουμε έχουν κλειστά τα σύνορα μεταξύ τους.
Από τουρκικής πλευράς τις πτήσεις θα πραγματοποιεί η εταιρεία χαμηλού κόστους Pegasus Airlines και από Αρμενικής η εταιρεία FlyOne.
Η πρώτη πτήση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ερεβάν θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου από την Pegasus.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments