Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Αν πάτε στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Τιράνων, θα εκπλαγείτε από την μεγάλη κίνηση. Δύσκολα θα βρείτε θέση να κάτσετε αν είστε σε αναμονή για την πτήση σας.
Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το αεροδρόμιο των Τιράνων εξυπηρέτησε σχεδόν 2,1 εκατομμύρια επιβάτες, δηλαδή αύξηση 48% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, τελευταία χρονιά πριν την πανδημία. Αυτό καθιστά το αεροδρόμιο της αλβανικής πρωτεύουσας ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα σε όλη την Ευρώπη.
Για το λόγω αυτό, σχεδιάζονται έργα άμεσης επέκτασης του υφιστάμενου κτιρίου ώστε να πάρει μια ανάσα, αλλά και καινούργια κτίρια που θα αυξήσουν τις δυνατότητες του. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια είναι η επέκταση του διαδρόμου ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί υπερατλαντικές πτήσεις.
Οι κοινότητες των Αλβανών μεταναστών που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, η αύξηση του βοιωτικού επιπέδου που κάνει τους Αλβανούς να ταξιδεύουν περισσότερο και η αύξηση του τουρισμού στην Αλβανία, είναι αυτά που ευθύνονται για την μεγάλη αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο των Τιράνων.
Ωστόσο δεν θα συνέβαινε αυτό αν δεν δημιουργούσε βάση στο αεροδρόμιο των Τιράνων η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Wizz Air. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, τοποθέτησε εννέα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της αλβανικής πρωτεύουσας τα οποία πετούν σε 47 προορισμούς. Είναι ο ηγέτης της αεροπορικής αγοράς στην Αλβανία.
Το αεροδρόμιο των Τιράνων που φέρει το όνομα της Μητέρας Τερέζας, άλλαξε τρεις φορές χέρια (γερμανικά και κινέζικα). Τώρα ανήκει στην αλβανική Kastrati group που ασχολείται κυρίως με εμπόριο καυσίμων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments