Κοσμοπολίτισσα, γεμάτη ιστορία, με φυσική ομορφιά και ατελείωτες επιλογές διασκέδασης. Η πόλη της Θεσσαλονίκης και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα χαρακτηρίζονται από μια αρμονία ανάμεσα στη φύση και την ιστορία, τον παραδοσιακό και σύγχρονο τρόπος ζωής. Εκεί που χτυπά η καρδιά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συναντάς αντιθέσεις που όμως καταφέρνουν να δημιουργούν ένα ξεχωριστό μωσαϊκό. Βρέχεται από θάλασσα σε ανατολή και δύση, προστατεύεται από βουνά σε βορρά και νότο και ξεχωρίζει σε ιστορία, μνημεία και ομορφιές σε όλα τα σημεία της.
Ξεκινώντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα να βρέχει την πόλη και τα προάστια της, με τους μεγάλους ποταμούς της ευρύτερης περιοχής, τους χείμαρρους και τα ρέματα να εκβάλουν στις ακτές της και στις λίμνες της, μαζί με όλο το παραθαλάσσιο μέτωπό της, εύκολα θα χαρακτηριζόταν ως η Περιφερειακή Ενότητα των νερών. Πρόκειται για έναν τόπο ιστορικό, πανάρχαιο. Αποτέλεσε το μεγάλο Βασίλειο των Μακεδόνων διατηρώντας μια σημαντική πολιτική αυτονομία αλλά και πέρασμα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γνωρίζοντας την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην πραγματικότητα γνωρίζεις το δεύτερο σημαντικό οικονομικό, βιομηχανικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας αλλά και έναν σημαντικό κόμβο μεταφορών για την υπόλοιπη νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια Μέκκα πολιτισμού και ιστορίας με αξιοθέατα και κτήρια που μοιάζουν να μιλούν για όσα έχουν ζήσει.
Η καρδιά της πόλης χτυπά στην πλατεία η οποία την συνδέει και με το παρελθόν της. Η αρχιτεκτονική της είναι γεμάτη από λεπτομέρειες που παραπέμπουν σε ευρωπαϊκά και αποικιακά πρότυπα ενώ διακρίνονται και οι νεοβυζαντινές τάσεις. Μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, με δεκάδες επιλογές διασκέδασης για όλους τους τύπους των ταξιδιωτών. Ένα ορμητήριο από το οποίο μπορεί κανείς να ξεκινήσει την περιήγησή του στην ευρύτερη περιοχή. Τα Λαδάδικα είναι σίγουρα μια στάση που πρέπει να κάνεις πριν φύγεις από τον ιστό της πόλης για ένα γαστρονομικό ταξίδι με αέρα Θεσσαλονίκης.
Βγαίνοντας από την πόλη, ξεκινά ένα ταξίδι ανάμεσα από σπάνια φυσικά τοπία με πρωταγωνιστή το Δέλτα του Αξιού. Ένας σπουδαίος και μεγάλος υγροβιότοπος ο οποίος αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες ζώα. Ο τόπος των νεροβούβαλων και των αποδημητικών πουλιών σε καθηλώνει μόλις βρεθείς εκεί. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να συναντήσεις τις αγέλες των άγριων αλόγων από φυλές επηρεασμένες από τη Θεσσαλία και την Πίνδο. Μια εμπειρία ζωής.
Κλείνοντας την περιήγησή σου στη Θεσσαλονίκη, διαπιστώνεις ότι κάθε γειτονιά της πόλης και κάθε μέρος της Περιφερειακής Ενότητας μοιάζουν να είναι αφιερωμένα σε όσους τα κατοίκησαν, τα κατέκτησαν και τα αποίκισαν, αλλά και στους πρόσφυγες που τα εποίκησαν. Μια μίξη πολιτισμών και επιρροών που φτιάχνει ένα παζλ αλησμόνητο στον επισκέπτη.
Αν μπορεί να πει κανείς με δυο λέξεις τι θα ζήσει κανείς επισκεπτόμενος την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης τότε η φράση «Μεγαλειώδεις εμπειρίες» τα λέει όλα.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments