Ξεκινώντας για τις Σέρρες, πάντα έχεις στο μυαλό σου ότι θα συναντήσεις εκτός από όμορφες τοποθεσίες και χωριά, και ανθρώπους πρόθυμους να σου γνωρίσουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου. Ενός τόπου που με τα δεκάδες αξιοθέατά του μπορεί όχι μόνο να σου επιβεβαιώσει το παρελθόν του αλλά να σε βοηθήσει να κάνεις ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς με καταπράσινα δάση, κοιλάδες, φαράγγια και τρεχούμενα νερά. Όλα σε μια μοναδική αρμονία μεταξύ τους.
Οι Σέρρες ή αλλιώς «η πόλη με τα χίλια ονόματα», όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν, σε εκπλήσσει συνεχώς σε κάθε σου βήμα. Αξιοθέατα της φύσης και του ανθρώπου σε καλούν να τα εξερευνήσεις και να τα γνωρίσεις καλύτερα.

Μια από τις στάσεις που θα κάνεις, από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί, είναι σίγουρα στη λίμνη Κερκίνη. Με 300 είδη πουλιών και κοπάδια νεροβούβαλων, που έφτασαν στην Ελλάδα πριν από μερικούς αιώνες, η λίμνη αποτελεί καταφύγιο ζωής και έναν από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια λίμνη που δημιουργήθηκε χάρη στο φράγμα που υψώθηκε στον Στρυμόνα την δεκαετία του 1930. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά στην περιοχή, εκτός από την φυσική ομορφιά, την οποία οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν ανέπαφη.

Επόμενη στάση το σπήλαιο Αλιστράτης, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Σερρών. Ένα πραγματικό αριστούργημα. Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι οργανωμένο και επισκέψιμο αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης.
Δίπλα στο σπήλαιο της Αλιστράτης συναντά κανείς το φαράγγι του δαιδαλώδη ποταμού Αγγίτη. Ένα μικρό αλλά πολύ εντυπωσιακό φαράγγι το οποίο είναι εύκολα βατό σε μεγάλο μέρος του, με διάσπαρτες βραχογραφίες του 5ου μ.Χ. αιώνα να αναπαριστούν ιππείς, άγρια ζώα και τοξότες.

Σπουδαίο ιστορικό μνημείο των Σερρών είναι φυσικά και το Οχυρό Ρούπελ. Αποτελεί το θρυλικό μνημείο – σύμβολο του αγώνα των Ελλήνων στο έπος του ’40 – το οποίο προκαλεί δέος σε όποιον βρεθεί στο σημείο και το δει από κοντά. Εκεί μπορείς να κάνεις ένα νοητό ταξίδι στο παρελθόν και στις σπουδαίες μάχες που δόθηκαν για την ελευθερία μας.
Και φυσικά δεν θα φύγεις από τις Σέρρες αν δεν κάνεις και ένα γαστρονομικό ταξίδι απολαμβάνοντας την παραδοσιακή και φημισμένη μπουγάτσα Σερρών. Διάφορα άλλα τοπικά προϊόντα χρησιμοποιούνται σε παραδοσιακές συνταγές και το αποτέλεσμα είναι ανεπανάληπτο. Μην διστάσεις να δοκιμάσεις και τα φημισμένα λουκάνικα που θα βρεις εκεί αλλά και συνταγές με βουβαλίσιο κρέας.
Σέρρες: Μεγαλειώδεις γεύσεις και ένα ξεχωριστό ταξίδι στην Κεντρική Μακεδονία…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments