Αναζητώντας έναν εναλλακτικό προορισμό που προσφέρει σε μια μοναδική ισορροπία τη φυσική ομορφιά και την ευκαιρία να γνωρίσεις σπουδαία ιστορικά γεγονότα και προσωπικότητες, η Ημαθία είναι σίγουρα ψηλά στη λίστα. Πρόκειται για έναν τόπο μεγάλης ομορφιάς ο οποίος έχει ζήσει ιστορικές στιγμές ήδη από την αρχαιότητα. Κάνοντας ένα ταξίδι στην Ημαθία ξέρεις ότι θα σε συνοδεύουν σπάνια και ανάμεικτα συναισθήματα θαυμασμού και συγκίνησης. Μοναδικές εμπειρίες για μια ζωή.
Το μεγαλείο της φύσης βρίσκεται στο απώγειό του την άνοιξη, οπότε και ανθίζουν οι περίφημες ροδακινιές της Ημαθίας και ο κάμπος μετατρέπεται σε ένα μεγάλο χαλί με ροζ αποχρώσεις. Ένα εκπληκτικό φυσικό ροζ περιβάλλον δημιουργεί το τέλειο σκηνικό αναγέννησης και χαράς για περπάτημα, ποδηλατάδες και φωτογραφήσεις. Οι πεζοπορικές διαδρομές και οι δεκάδες επιλογές δεν αφήνουν όμως κανέναν ασυγκίνητο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου ενώ το χειμώνα το Βέρμιο ντύνεται στα λευκά και περιμένει τους λάτρεις του χιονιού. Το Βέρμιο είναι εξάλλου ένα βουνό αγαπημένο σε όσους θέλουν να γνωρίσουν νέα μονοπάτια και να κάνουν ορεινές διαδρομές. Την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας διασχίζει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 προσφέροντας μια ανεπανάληπτη πανοραμική θέα. Η ποικιλία των δέντρων, των λουλουδιών και η ομορφιά στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, ειδικά στο μέρος που χωρίζει το Βέρμιο από τα Πιέρια, χαρίζουν στιγμές χαλάρωσης κι επανασύνδεσης με τη φύση. Ολόκληρη η περιοχή του Αλιάκμονα αποτελεί μια περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική αξία και ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά.
Έχοντας, λοιπόν, επανασυνδεθεί με τη φύση, στην Ημαθία ξεκινάει και ένα ταξίδι στην ιστορία. Η Βέροια και η Νάουσα είναι οι πόλεις που σε μεταφέρουν με την αρχιτεκτονική τους και τα αρχοντικά τους σε μια άλλη εποχή. Στη Βέροια ανακαλύπτεις μια υπέροχη μίξη πολιτισμών περπατώντας και θαυμάζοντας τις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, τα οθωμανικά μνημεία, τα ερείπια του αρχαίου τείχους της πόλης, την εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας, τη χριστιανική συνοικία της Κυριώτισσας καθώς και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου.
Το ταξίδι πίσω στο χρόνο δεν σταματά εκεί. Τι να πρωτοπείς για το μεγάλο αρχαιολογικό θαύμα το οποίο παρέμενε στο σκοτάδι για περίπου 23 αιώνες; Το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που σε προσκαλεί να ταξιδέψεις στο χρόνο και να εξερευνήσεις την παλιά πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, τις Αιγές, στο σημερινό χωριό της Βεργίνας. Εκεί θα έχεις την ευκαιρία να επισκεφθείς, επίσης, τους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, ένας εκ των οποίων ανήκει στον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον βασιλιά Φίλιππο Β’.
Επόμενη στάση σου το Νυμφαίο, κάτω ακριβώς από τη Νάουσα, στις παρυφές του κάμπου. Αυτός ο τόπος με τα τρεχούμενα νερά και τα δέντρα, φιλοξενεί τα ερείπια του ιερού των Νυμφών όπου λατρεύονταν οι Νύμφες. Χώρος που στέγασε τη Σχολή του Αριστοτέλη, το σημείο που ο Αλέξανδρος και οι σύντροφοί του διδάχθηκαν τα όσα μετέπειτα εφάρμοσαν για την ανακάλυψη και την κατάκτηση των νέων κόσμων.
Η Ημαθία κλείνει μέσα της την ιστορία αιώνων και την ομορφιά ενός παραμυθιού που σε εκπλήσσει και σε γοητεύει ταυτόχρονα…

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments