Ταξιδεύουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εξερευνούμε το ανέγγιχτο Κιλκίς. Με την ξεχωριστή ομορφιά, τα καλά κρυμμένα μυστικά και την πλούσια ιστορία. Πράγματα που θα ανακαλύψεις και θα σε συναρπάσουν στο ταξίδι σου εκεί; Καταπράσινα δάση με φόντο το Πάικο, μονοπάτια βγαλμένα σαν από παραμύθια, λίμνες και ρυάκια που θα σε συνοδεύουν σε κάθε σου περιπλάνηση. Και κάπου εκεί θα γνωρίζεις σιγά – σιγά και διάφορους θησαυρούς της ιστορίας.
Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της φύσης στο Κιλκίς είναι η λεγόμενη Γαλάζια Λίμνη με τους περίφημους καταρράκτες Κούπα – Σκρα. Ένα τοπίο παραμυθένιο που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες το καλοκαίρι λόγω της φυσικής του ομορφιάς. Πρόκειται για μια σμαραγδένια λίμνη λόγω του χρώματος των νερών της η οποία βρίσκεται μεταξύ Σκρα και Κούπας, στο ανώτερο σημείο του Μεγάλου Ρέματος. Εκεί σχηματίζει έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, πριν τα νερά του πέσουν στη λίμνη. Ένα μέρος μοναδικό για την ελληνική φύση. Αν το επισκεφθείς χειμώνα θα δεις την πιο άγρια μορφή του ενώ το καλοκαίρι μπορείς να κάνεις ακόμη και βουτιές.
Κοντά στην πόλη του Κιλκίς και συγκεκριμένα μόλις μισή ώρα μακριά από αυτήν, βρίσκεται ένας κήπος που ενθουσιάζει κάθε επισκέπτη. Πιο συγκεκριμένα, σε υψόμετρο 600 μέτρων και δίπλα σε προστατευόμενη με τη Συνθήκη Ramsar ζώνη της οροσειράς, αναπτύσσεται σε 310 στρέμματα ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων. Από τα 310 στρέμματά του, τα 150 είναι καλυμμένα με φυσικό δρυοδάσος στο οποίο διατηρούνται επί τόπου αυτοφυείς πληθυσμοί από εκατοντάδες φυτά της Βαλκανικής χλωρίδας, μεταξύ των οποίων και 8 είδη ορχιδέας. Στα υπόλοιπα 160 στρέμματα διατηρούνται, εκτός τόπου, σπάνια και ενδημικά είδη της ελληνικής χλωρίδας. Ειδικά την άνοιξη, μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.
Οι ομορφιές δεν σταματούν εδώ. Μνημείο της φύσης έχει χαρακτηριστεί, δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη, μία παρόχθια διαδρομή με μαγευτικές εικόνες που αποτελεί σταθμό και σπίτι μεταναστευτικών πουλιών. Ο λόγος για το δάσος με τα υπεραιωνόβια δέντρα, που οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν «Χίλια Δέντρα», με βελανιδιές, σκλήθρα, οξυές, φράξους και υπέργηρα πλατάνια.
Εκτός από φυσική ομορφιά, όπως είπαμε, το Κιλκίς διαθέτει και σημαντική ιστορία. Στα βορειοανατολικά της πόλης του Κιλκίς βρίσκονται τα ερείπια μεγάλης μακεδονικής πόλης της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που πιστεύεται ότι είναι το αρχαίο Ίωρον. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς θα δει κανείς πολλούς θησαυρούς της ιστορίας και θα μπορέσει να την γνωρίσει και κατανοήσει καλύτερα.
Μην φύγεις από το Κιλκίς αν δεν δοκιμάσεις τις παραδοσιακές γεύσεις που θα σου προσφέρουν οι ντόπιοι. Πρόκειται για κουζίνα ιδιαίτερη. Πολύχρωμη! Είναι μια μοναδική μίξη μακεδονίτικων, ποντιακών και μικρασιάτικων γεύσεων που σου μένει αξέχαστη μέχρι το επόμενο ταξίδι σου εκεί…

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments