Γράφει και φωτογραφίζει ο Νίκος Γουλιάς

Γραφικά σοκάκια, παστέλ κτίρια, ιδιαίτερα μουσεία, αμέτρητα καφέ και μπάρ, κάτοικοι που απολαμβάνουν τη ζωή. Γνωστή και ως «πόλη των βασιλέων», η πρωτεύουσα της Σλοβακίας βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη και επιφυλάσσει ευχάριστες εκπλήξεις στον επισκέπτη της. Τα περισσότερα αξιοθέατά της βρίσκονται στο Ιστορικό της Κέντρο, που είναι σχετικά μικρό σε έκταση και μπορείτε να το περπατήσετε μέσα σε λίγες ώρες.

Ο «Cumil», ο εργάτης που ξεπροβάλλει μέσα από ένα φρεάτιο, είναι το πιο φωτογραφημένο από τα ασυνήθιστα γλυπτά που τοποθέτησαν οι τοπικές Αρχές σε διάφορα σημεία της Παλιάς Πόλης, με σκοπό να της δώσουν ένα μοντέρνο άγγιγμα.

Με το περίγραμμά του να μοιάζει με αναποδογυρισμένο τραπέζι, το μεσαιωνικό Κάστρο της Μπρατισλάβας βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο πάνω από τον Δούναβη. Σήμερα, φιλοξενεί εκθέσεις του Εθνικού Μουσείου Σλοβακίας.

Η Νέα Γέφυρα διασχίζει τον ποταμό Δούναβη και κατασκευάστηκε το 1972. Στην κορυφή του υποστηρικτικού της πυλώνα υπάρχει μια μεγάλη κατασκευή που θυμίζει U.F.O και φιλοξενεί μια πλατφόρμα παρατήρησης και ένα πολυτελές εστιατόριο.

Η Πύλη του Αγίου Μιχαήλ είναι η μοναδική από τις τέσσερις πύλες της μεσαιωνικής πόλης που διασώζεται έως σήμερα. Ο πύργος της στεγάζει το μικρό Μουσείο των Όπλων.

Το μεγαλοπρεπές Παλάτι του Αρχιεπισκόπου. Στο εσωτερικό του, βρίσκεται η Αίθουσα των Καθρεφτών, όπου, το 1805, υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Πρέσμπουργκ (γερμανική ονομασία της Μπρατισλάβας).

Η Κεντρική Πλατεία φιλοξενεί κάθε χρόνο μια δημοφιλή χριστουγεννιάτικη αγορά. Στο μέσο της βρίσκεται το περίφημο Σιντριβάνι του Ρολάνδου, όπου υψώνεται το άγαλμα του αυτοκράτορα Μαξιμιλιανού Β’.

Στον γοτθικό Καθεδρικό του Αγίου Μαρτίνου στέφτηκαν πολλοί βασιλείς και βασίλισσες. Ο πύργος του έχει 85 μέτρα ύψος και στην κορυφή του βρίσκεται μια μεγάλη, χρυσή κορώνα 300 κιλών.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments