Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στα πλαίσια τη συμμετοχής του στη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia, ο Δήμος Καλαμαριάς διοργάνωσε εκδήλωση στο open stage του περιπτέρου 13 με θέμα: «Τουρισμός Μνήμης και Σκοτεινός τουρισμός στην Καλαμαριά».
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ανεφέρθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με την ελπίδα ότι αυτές θα προσελκύσουν και κάποιες ξενοδοχειακές επενδύσεις που τώρα η Καλαμαριά στερείται.
Στη συνέχεια η Ιωάννα Μυταυτσή, Υποψήφια Διδάκτωρ στον Τουρισμό και Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων ΔΠΜΣ Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη, ΑΠΘ πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Τουρισμός Μνήμης και Σκοτεινός Τουρισμός στην Καλαμαριά», ομιλία που ο κόσμος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον.
Η κα Μυταυτσή μίλησε για την σκοτεινή ιστορία των Απολυμαντηρίων αλλά και για την ύπαρξη των Βρετανικών Νεκροταφείων στη Μίκρα και τα επισήμανε ως τα dark spots της Καλαμαριάς. Ανέφερε ότι ο τουρισμός μνήμης που πολλές φορές αναφέρεται και ως τουρισμός μαχών ή ιστορικός τουρισμός, ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία του σκοτεινού τουρισμού. Τα κίνητρα για να ταξιδέψει κάποιος σε τέτοια μέρη είναι κυρίως η μνήμη αλλά και πολλά άλλα όπως η προσπάθεια εξοικείωσης του ανθρώπου με το θάνατο, η αναζήτηση της ταυτότητας του, η ταύτισή του με τα θύματα, η εκπαίδευση, η αναζήτηση εμπειρίας ή απλά η περιέργεια. Για κάποιους δε, είναι ένα είδος προσκυνήματος.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτή την τουριστική δραστηριότητα τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που εγείρει πολλά περισσότερα ερωτήματα παρά δίνει απαντήσεις σε αυτά. Η παρουσίαση του θανάτου και της τραγωδίας στον επισκέπτη, με τρόπο που να ισορροπείται η μνήμη με τις ανάγκες των τουριστών, η στάση των ΜΜΕ σε αυτό το είδος τουρισμού αλλά και η συμπεριφορά των επισκεπτών-τουριστών σε σκοτεινά μέρη είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι προβληματισμοί για την ηθικότητα ή μη του σκοτεινού τουρισμού.
Μίλησε για την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός μνημείου στον τόπο των Απολυμαντηρίων ώστε να γίνει σημείο προσέλκυσης των συγγενών αλλά και των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν αυτόν τον τόπο μνήμης! «Η απουσία ενός τέτοιου σημείου ή μνημείου κινδυνεύει να αποστείλει τους νεκρούς στην ιστορία», τόνισε η κα Μυταυτσή και συνέχισε λέγοντας πως «ένα μνημείο αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει τη ζωή με το θάνατο και πως ο επισκέπτης δεν στέκεται απλά μπροστά σε ένα μάρμαρο, αλλά στέκεται μπροστά σε ένα πλήθος ιστοριών ανθρώπων που δεν είναι πλέον στη ζωή και αποτελούν την ιστορία του ίδιου του τόπου. Για αυτό το λόγο η μνήμη απαιτεί ορθή τουριστική διαχείριση!».

ΣΣ. Η κα Μυταυτσή έχει ασχοληθεί με την περίπτωση της Θεσσαλονίκης ως σκοτεινού προορισμού και μάλιστα σχεδίασε μια αστική σκοτεινή διαδρομή, που αποτελεί σίγουρα ένα νέο τουριστικό προϊόν για την πόλη. Επίσης μελέτησε και την περίπτωση του σκοτεινού τουρισμού κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού, μέσα από την περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Τέλος, το λήμμα της με θέμα “Dark tourism and Ethics”, φιλοξενείται στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια τουριστικού management και marketing του γκουρού του τουρισμού Δημήτρη Μπούχαλη που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2022.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments