Όταν η νοσταλγία για την εμβληματική μορφή του Αρχοντικού Κοή παντρεύεται με την ιστορική μνήμη για όσα σημάδεψαν τον τόπο της Σύρου τότε γεννιέται μια μοναδική ιστορία.
Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τη διοργάνωση του 2ου «Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σύρο.
Ο Σταύρος Κοής και τα Kois Optics συμμετείχαν ενεργά στο φεστιβάλ, βοηθώντας στην καταγραφή και την ανάδειξη της ιστορίας του Αρχοντικού Κοή, που διαθέτει πολύ σημαντική πορεία, που χρονολογείται από το 1860 και βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, πρωτεύουσας της Σύρου.
Στην ξενάγηση που έγινε στο νεοκλασικό Αρχοντικό Κοής (Kois Mansion), οι συμμετέχοντες έμαθαν τα μυστικά της τέχνης του ντοκιμαντέρ και γνώρισαν την ιστορία του διάσημου Αρχοντικού της Σύρου. Η ξενάγηση συνοδεύτηκε από υπέροχο πιάνο με τη μουσικό Στέλλα Γιαλόγλου και προσφορά μεζέδων από τις παλιές οικογενειακές συνταγές της Μυρσίνης Κοή, τις οποίες μαγείρευαν αυτούσια νοικοκυρές από τη Μικρά Ασία.
Με το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Σταύρος Κοής δήλωσε: «Είναι απόλυτα αναγκαίο, να έχουμε τη μνήμη μας και να γνωρίζουμε την καταγωγή μας, το από πού προερχόμαστε, το ποιες είναι οι ρίζες μας, όχι μόνο του δικού μας γενεαλογικού δέντρου, αλλά και των άλλων που ρίζωσαν κι άπλωσαν τα κλαδιά τους στην ίδια πορεία του χρόνου, στους ίδιους χώρους κι έζησαν μαζί τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες τους. Η καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρχοντικού Κοή είναι μια ενέργεια ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συμβάλλει στη μετάδοση της ιστορικής γνώσης ενώ μέσα από την καταγραφή συμβάλλει και στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού ενός τόπου. Με μεγάλη μας χαρά συμμετείχαμε στο φεστιβάλ αναδεικνύοντας την ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, προσφέροντας παράλληλα μοναδικές εμπειρίες στο Αρχοντικό Κοής. Το κοινό ταξίδεψε στην ιστορία, παρακολούθησε πώς γίνεται μια συνέντευξη σε ένα ντοκιμαντέρ και εμπνεύστηκε από όλη αυτή τη δράση, δημιουργώντας μια μοναδική ιστορία».
Το φεστιβάλ αποτέλεσε μία τριήμερη γιορτή διάσωσης πολιτισμού. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ, το πρώτο στην Ελλάδα στο είδος του, που φιλοξένησε δράσεις και προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, με θέμα την καταγραφή – προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου, σε όλες τις εκφάνσεις της.
Το Αρχοντικό Κοής είναι πάντα ανοιχτό προς το κοινό, προσφέροντας την ευκαιρία για μία περιήγηση στο εσωτερικό και την ιστορία του. Σχολεία, αρχιτέκτονες, ιστορικοί αλλά και επισκέπτες του νησιού της Σύρου είναι ευπρόσδεκτοι να γνωρίσουν ένα κομμάτι της λαμπρής ιστορίας της Ερμούπολης.

Δείτε εδώ βίντεο από την ξενάγηση στο Αρχοντικό Κοής κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ:
https://youtu.be/jik5J1eahiU?si=7uHmGFUEob98lbTI
https://youtu.be/dUqSUIpTm2U?si=g5prTW84OZBEzjkK
https://youtu.be/80Ep5f6EwEI?si=wYk7g_4xjW7KwiQI

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments