Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Στις μέρες μας, μπορεί κανείς να βρει μουσεία όλων των ειδών και για όλα τα γούστα. Η κυριότερη προσπάθεια όλων των μουσείων συγκεντρώνεται στο γεγονός να γίνουν όσο το δυνατόν πιο θελκτικά στο κοινό ώστε να έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εμπειρίας του επισκέπτη.
Το μουσείο Heineken Experience, συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Βρίσκεται στην Ολλανδία, στο κέντρο του Άμστερνταμ, σε ένα κτίριο που μέχρι και το 1988 λειτουργούσε ως η αυθεντική ζυθοποιεία της γνωστής σε όλους μας μπύρας Heineken και είναι ο τόπος όπου ξεκίνησαν όλα. Το 1863, ο Gerard Adriaan Heineken αγόρασε αυτό το κτίριο και έδωσε το όνομα του στην μπύρα που έφτιαχνε τότε με τις πιο σύγχρονες για την εποχή μεθόδους και που όχι άδικα σήμερα είναι από τις πιο διάσημες ανά τον κόσμο.
Εντυπωσιάζει το γεγονός πως η μπύρα φέρει τόσο μεγάλη ιστορία αφού ήταν η πρώτη που ταξίδεψε μετά την ποτοαπαγόρευση στην Αμερική. Έκτοτε το ζυθοποιείο πέρασε από γενιά σε γενιά, αναπτύχθηκε, εξελίχθηκε και μας δείχνει την ιστορία του. Η «εμπειρία» όπως την χαρακτηρίζουν στο μουσείο διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα και έχει τέσσερις ορόφους που παρουσιάζουν όλα τα στάδια παραγωγής της μπύρας, τα ιστορικά χειροποίητα αντικείμενα, τη δειγματοληψία αλλά και διαδραστικά εκθέματα σχετικά με τη τεχνολογία της σύγχρονης παραγωγής μπύρας και το πώς αυτή δραστηριοποιείται στις μέρες μας. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να πει κανείς πως το μουσείο δεν είναι τόσο ενδιαφέρον όσο υπόσχεται, όμως κατά την περιήγηση σε αυτόν υπάρχουν τόσο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που δεν φεύγει κανείς απογοητευμένος.
Η τιμή του εισιτηρίου κυμαίνεται στα 18-20 ευρώ ανάλογα το αυτό που επιλέγει κανείς να κλείσει μέσω ίντερνετ και προσφέρονται και δύο ποτήρια μπύρα μέσα σε αυτήν. Το τέλος της περιήγησης συνοδεύεται με μπύρα και μουσική σε ένα μπαρ στο κάτω μέρος του μουσείου. Ακόμα, τα σουβενίρ που μπορεί να πάρει κανείς μαζί του έχουν πολλές μορφές· από φωτογραφίες που μπορείς να βγάλεις μόνος σου ή με την παρέα σου και αποστέλλονται απευθείας μέσω email, μέχρι ένα μπουκάλι μπύρας όπου πάνω του μπορείς να γράψεις κάποιο δικό σου προσωπικό μήνυμα και να το πάρεις μαζί σου έχοντας το σαν μία χειροπιαστή ανάμνηση γεγονός το οποίο ιδίως οι ακραιφνείς φίλοι της μπύρας θα το λατρέψουν!

 

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments