Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, μεταξύ των χωρών που εκδίδουν τις περισσότερες βίζες Σέγκεν σε Ρώσους πολίτες είναι η Ελλάδα. Ωστόσο οι περισσότεροι Ρώσοι δεν χρησιμοποιούν την βίζα για να έρθουν στη χώρα μας, αλλά για να πάνε σε άλλες χώρες που η έκδοση βίζας Σέγκεν είναι δυσκολότερη για αυτούς.
Καθώς η Ρωσία έχει αποκλειστεί αεροπορικά από τις Ευρωπαϊκές χώρες οι Ρώσοι ταξιδεύουν σε γειτονικές χώρες για να πετάξουν από εκεί. Έτσι τα πάρκινγκ στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι έχουν γεμίσει από πολυτελέστατα αυτοκίνητα με ρωσικές πινακίδες, σε βαθμό που να διαμαρτύρονται οι ντόπιοι ότι δεν βρίσκουν να παρκάρουν. Είναι εύποροι Ρώσοι που αφού πήραν βίζα Σέγκεν από το προξενείο κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, στη συνέχεια πηγαίνουν στη Φιλανδία για να πετάξουν στη χώρα της επιλογής τους. Για να φτάσουν στο Ελσίνκι, πρέπει να οδηγήσουν πέντε ώρες από την Αγία Πετρούπολη και δέκα ώρες από τη Μόσχα. Μόνο τον Ιούλιο, 230.000 ρωσικά οχήματα πέρασαν τα σύνορα με τη Φινλανδία (από 125.000 τον Ιούνιο).
Ωστόσο οι ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Φινλανδία) εξετάζουν την επιβολή απαγόρευσης εισόδου Ρώσων τουριστών στο έδαφός τους, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ικανοποιήσει το αίτημά τους να περιοριστεί η έκδοση βίζας σε Ρώσους πολίτες στο σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε.
Η Φινλανδία σκοπεύει να θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Τσεχία στις 30 Αυγούστου. Μάλιστα η Εσθονία εξετάζει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπει την είσοδο στους Ρώσους που έχουν βίζα που έχει παραχωρηθεί από άλλα κράτη της ΕΕ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τέτοιους περιορισμούς.
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments