Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ο Μιχάλης και η Μπεάτε γνωρίστηκαν στη Γερμανία, ωστόσο έζησαν και εργάστηκαν αρκετά χρόνια στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ. Όταν γεννήθηκε το παιδί τους αποφάσισαν να παρατήσουν τα χρηματοοικονομικά κέντρα της Άπω Ανατολής και να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Ποδοχώρι, ένα χωριό στις παρυφές του Παγγαίου όρους στο Νομό Καβάλας, από όπου και η καταγωγή του Μιχάλη.
Εκεί δημιούργησαν την εταιρεία Pangaio Manufaktur, μια οικογενειακή επιχείρηση που παράγει αγουρέλαιο, χρησιμοποιώντας μεθόδους αναγεννητικής γεωργίας. Το εξαιρετικό προϊόν τους εξάγεται συσκευασμένο κυρίως στην αγορά της Γερμανίας με την αρχαιοελληνική επωνυμία «άωρον» δηλαδή άγουρο.
Δημιούργησαν και μια επισκέψιμη φάρμα στην οποία ζουν και οι ίδιοι. Εκεί οι επισκέπτες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να απασχοληθούν δημιουργικά σε ένα εξαίρετο περιβάλλον. Η φάρμα έχει και έξι γαϊδουράκια, όχι για να τα καβαλήσουν τα παιδιά, αλλά για να τα συνοδεύσουν σε μια βόλτα τα μονοπάτια του Παγγαίου, αποκτώντας καλύτερη επαφή μ’ αυτά τα συμπαθέστατα τετράποδα. Η φάρμα διαθέτει και άλλα μικρά ζώα που ξετρελαίνουν τα παιδιά.
Κάτι που εντυπωσιάζει καθώς δύσκολα θα το δείτε στην Ελλάδα είναι μια μικρή φυτεία με μπαμπού. Τα έφερε ο Μιχάλης από την Άπω Ανατολή, τα φύτεψε δοκιμαστικά, έπιασαν στο περιβάλλον του Παγγαίου, και τώρα έγιναν πολλά.
Η φάρμα κατά περίπτωση προσφέρει και γευστικές δοκιμές του βιολογικού αγουρέλαιου που παράγει με τη συνοδεία διαφόρων εδεσμάτων. Η δοκιμή ολοκληρώνεται με κάτι εντελώς πρωτότυπο, παγωτό με περιχυμένο αγουρέλαιο. Και μόνο γι΄αυτό αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε την φάρμα του Μιχάλη και της Μπεάτε.

Info…

Το Ποδοχώρι απέχει από τη Θεσσαλονίκη 114 χιλιόμετρα και από την Καβάλα 44 χιλιόμετρα. Στην περιοχή θα βρείτε και άλλες φάρμες που παράγουν αυθεντικά τοπικά προϊόντα ή κρασί. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε κάποια περιπατητική διαδρομή στο Παγγαίο.
Εμείς πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του Α.Π.Θ. με τίτλο «BSB104-The Sea of Wine», συγχρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020 (Joint operational Programme Black Sea Basin Programme 2014-2020). Το οργάνωσε για λογαριασμό του ΑΠΘ και του προγράμματος η εταιρεία Wise Ram που ασχολείται με το τουριστικό μάρκετινγκ και την προώθηση.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments