Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Είναι φορές που όταν ταξιδεύεις το ένστικτο σου σε ειδοποιεί για κάτι καλό ή κακό. Έτσι λοιπόν όταν περνούσαμε από το χωριό Ανώπολη των Σφακίων,  στην νότια πλευρά της Κρήτης, κάναμε μια στάση στη πλατεία του χωριού για να πούμε ένα γεια σε αυτόν τον άνθρωπο, που ακόμη τιμά της παραδώσεις του τόπου του και φορά το σαρίκι με περιφάνεια στο κεφάλι. Σύντομα το απλό γεια έγινε πρόσκληση στο τυροκομείο του που είναι σε μικρή απόσταση. Εκεί λοιπόν, κάτω από τα χιονισμένα ακόμη Λευκά Όρη, διατηρεί με αρκετό μεράκι το μικρό τυροκομείο του ο κ. Ανδρέας και με καμάρι μας έδειξε την διαδικασία της πήξης, οριμάνσης αλλά και διατήρησης των τυριών. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος αυτός αγαπάει τη δουλειά και τον τόπο του, από την καθαριότητα στον χώρο μέχρι και την στάση του στους ξένους.

Μας εξήγησε το κάθε τι, από το γάλα, τις φόρμες, τη διατήρηση μέχρι και την πώληση. Ο κ. Ανδρέας παράγει εξαιρετική Γραβιέρα που τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα αλλά και μυζήθρα. Όσο για τις τιμές, αν δε σας κεράσει ένα κεφάλι 10κιλά, τότε να είστε σίγουροι πως είναι αρκετά χαμηλότερα από τη τιμή λιανικής.

Δεν είναι όμως τα χρήματα, αλλά η ποιότητα και η αγάπη αυτού του ανθρώπου για το προϊόν του, γεγονός που το καθιστά μοναδικό. Μετά από τις ανάλογες δοκιμές και κεράσματα συνεχίσαμε το ταξίδι μας σε αυτόν τον άγριο τόπο.

Το χωριό Ανώπολη βρίσκεται 20 λεπτά μετά τα Σφακιά, λίγο πριν την Αράδαινα, το γνωστό γεφύρι, το φαράγγι και το bungee jumping. Αξίζει να περάσουμε λίγο χρόνο εδώ, όχι μόνο για την ομορφιά του χωριού αλλά και τον αέρα, των ανθρώπων αλλά και του βουνού, καθώς είναι το μέρος που η θαλάσσια αύρα συναντά των αέρα του βουνού με τα μυρωδάτα βότανα. Αυτόν τον αέρα αποπνέουν οι άνθρωποι αυτοί… 

Πείτε τη γνώμη σας

avatar