Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι αλήθεια πως η Μεγάλη Εβδομάδα μας φέρνει πιο κοντά στην εκκλησία και τις εκκλησίες, άλλους πολύ και άλλους λιγότερο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησιές που έχουν όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Σε μερικές από αυτές τις εκκλησίες και μοναστήρια, θα αναφερθούμε αυτή τη Μεγάλη Βδομάδα, καθώς είχαμε την ευκαιρία να τα επισκεφθούμε το προηγούμενο διάστημα.
Στο χωριό Λεοντάρι ή κατά τους ντόπιους απλά Λιοντάρι, στο νομό Αρκαδίας, βρίσκεται ο ιστορικός και εντελώς ιδιαίτερος Ναός των Αγίων Αποστολών. Ιστορικός γιατί χρονολογείται από το τέλος του 14ου αιώνα και ιδιαίτερος γιατί εντάσσεται στην ολιγομελή ομάδα των μνημείων που ακολουθούν τον μεικτό αρχιτεκτονικό τύπο της παλαιολόγειας ναοδομίας του Μυστρά. Είναι ο μοναδικός ιστορικός Ναός που ακολουθεί τον συγκεκριμένο τύπο και βρίσκεται εκτός της βυζαντινής πολιτείας του Μυστρά. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής.
Αυτό που επίσης εκπλήσσει τον επισκέπτη είναι τα απομεινάρια ενός μιναρέ που υπάρχουν δεξιά από την είσοδο του Ναού, από την Οθωμανική περίοδο όταν και είχε μετατραπεί σε τζαμί.
Εντός του Ναού υπάρχουν πλήθος από τοιχογραφίες οι οποίες όμως από την οθωμανική περίοδο έχουν υποστεί τους συνήθεις βανδαλισμούς. Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και λειτουργεί ως ενοριακός Ναός.

Info…

Το Λεοντάρι βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας και απέχει από την Μεγαλόπολη 12 χιλιόμετρα, και από την Τρίπολη 40 χιλιόμετρα. Ο ναός των Αγίων Αποστόλων δεν είναι το μοναδικό μνημείο που διαθέτει το ιστορικό Λεοντάρι. Πάνω από το χωριό βρίσκονται τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Σώζονται επίσης και άλλες βυζαντινές εκκλησίες, όπως ο ναός των Ταξιαρχών και ο ναός του Αγίου Γεωργίου (φώτο), αμφότεροι του 14ου αιώνα. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι ο εγκαταλειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός, κατασκευασμένος την περίοδο 1899-1901, και η τρίτοξη γέφυρα του 1890 στον ποταμό Ξερίλα, δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού.
Στην Αρκαδία πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με την εταιρεία Tourism media &Events.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments