Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο δρόμο για την περιβόητη Γαλάζια Λίμνη στο Σκρα του νομού Κιλκίς, θα περάσετε από την Αξιούπολη, μια από τις κωμοπόλεις του Δήμου Παιονίας. Μια στάση επιβάλλεται όχι μόνο για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις, αλλά γιατί η μικρή πόλη διαθέτει δυο αξιόλογα αξιοθέατα. Ο Ιερός Ναός Παναγίας «Άξιον εστί» με τις απίστευτες τοιχογραφίες του (είχαμε αναφερθεί σε άλλη ανάρτηση https://omorfataxidia.gr/…/ti-gyreyei-o-megas…/) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα από τα καλύτερα του είδους του στη χώρα μας. Βρίσκεται στο λόφο των σχολείων, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1997.
Πίσω από τος βιτρίνες του θα δείτε χιλιάδες ενδιαφέροντα εκθέματα με θέμα το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο. Παρουσιάζονται σε ενότητες : Βοτανική, Πανίδα, Γεωλογία, Παλαιοντολογία, Πετρώματα και Ορυκτολογία.Η οργάνωση των εκθεμάτων έγινε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ομάδες του ΤΕΙ Καβάλας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το βασικό «πελατολόγιο» του μουσείο είναι μαθητές σχολείων καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά στην εκπαίδευση τους. Επίσης το επισκέπτονται οικογένειάς με μικρά παιδιά.
Δυστυχώς αυτή την εποχή το μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αξιούπολης είναι κλειστό. Για να ανοίξει και πάλι θα χρειαστεί να γίνουν κάποια απαραίτητα έργα για την βελτίωση του κτιρίου τα οποία ωστόσο δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη. Έτσι στερείται η περιοχή από ένα αξιόλογο μουσείο που προσελκύει επισκέπτες, και οι μαθητές από την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτά που διαβάζουν στα βιβλία τους.

Info…

Στην Αξιούπολη πήγαμε μετά από πρόσκληση του δραστήριου τμήματος τουρισμού του Δήμου Παιονίας.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments