Φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου
Η πρωτεύουσα Τιφλίδα αλλά και η Γεωργία γενικότερα, δεν αποτελούν ακόμη ιδιαίτερα δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό, όχι γιατί δεν έχουν ομορφιές και αξιοθέατα, αλλά γιατί μάλλον δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό τον τόπο.

Η  επίσκεψή μας στην Τιφλίδα ήταν κυριολεκτικά μια ευχάριστη ταξιδιωτική έκπληξη ! Η χώρα είναι τοποθετημένη ανάμεσα στην Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία λίμνη, και σχεδόν στην «πλάτη» της Τουρκίας.  Η διαδρομή από το αεροδρόμιο προς την πόλη, σας βάζει κατευθείαν στο κλίμα και την αισθητική της πόλης.

Η περίοδος του Σοβιέτ άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του. Τεράστιες λεωφόροι, περιποιημένα καταπράσινα πάρκα, άχαρα και ογκώδη κτίρια, αλλά και ένα κέντρο πολύ καλά διατηρημένο και με έντονα σημάδια σεβασμού στην ιστορία αυτού του τόπου.

Η Τιφλίδα ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. και είναι χτισμένη ανάμεσα στον ποταμό Κούρα. Σήμερα ζουν στην πόλη περίπου 500.000 κάτοικοι. Στη χώρα υπήρχε κάποτε μεγάλη Ελληνική κοινότητα περίπου 100.000 ανθρώπων, ενώ σήμερα φτάνουν τους 13.000

Η Τιφλίδα μπορεί να μην έχει τη λάμψη και την αρχοντιά των άλλων Ευρωπαϊκών πρωτευουσών, αλλά παρουσιάζει ένα εντελώς δικό της στυλ. Έτσι και αλλιώς η Γεωργία ως χώρα και οι γεωργιανοί ως έθνος είναι μοναδικοί στον κόσμο

Η πόλη συνδυάζει το μοντέρνο με το παραδοσιακό, το ευρωπαϊκό με το ανατολίτικο στοιχείο. Έχει μια γλυκιά εσωστρέφεια η Τιφλίδα, που σε δυσκολεύει να τη γνωρίσεις, αλλά συγχρόνως και σε προκαλεί δειλά να την ανακαλύψεις. Η Τιφλίδα είναι μια παλιομοδίτισα κυρία και δεν ντρέπεται για την καταγωγή της… Αλλά θέλει να αλλάξει… Θέλει να γίνει πιο σύγχρονη, πιο Ευρωπαία, γι΄αυτό τα τελευταια χρόνια δημιουργήθηκαν αρκετά δημοσιά κτίρια σχεδιασμένα από διάσημους ξένους αρχιτέκτονες σε πολύ μοντέρνο στυλ, ενίοτε φουτουριστικό που δείχνουν την διάθεση της πόλης και της χώρας για πρόοδο.
Δεν το βλέπεις μόνο στα άψυχα έργα ( κτίρια, μαγαζιά, εστιατόρια κτλ), αλλά κυρίως στους ανθρώπους και ειδικά τη νεολαία. Αν και το 95% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, θα δείτε ότι συνυπάρχουν αρμονικά, η συναγωγή, το τζαμί, και η Αρμένικη εκκλησία, με τους ορθόδοξους ναούς. Και όμορφα μπαράκια θα βρείτε, και καφέ κυρίως στην καλοδιατηρημένη Παλιά Πόλη, αλλά εκεί που θα ξετρελαθείτε είναι η κουζίνα, αλλά και τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά τους. Οι Γεωργιανοί λένε πως στα μέρη της γεννήθηκε το κρασί.

Ο Καθεδρικός Ναός Σαμέμπα ή Αγίας Τριάδας (Sameba), θεωρείται το νέο στολίδι της πόλεως και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας. Σήμα κατατεθέν της πόλης η εκκλησία Μετέχι ( Metkehi) του 13ου αιώνα, ενώ στην Παλιά Πόλη αξίζει να δείτε, αλλά και να εκκλησιαστείτε αν το επιθυμείτε, τον καθεδρικό ναό Σιώνη ( Sioni) 6oς-7ος αιώνας. Αξιόλογη επίσης η βασιλική Αντσισχάτι (Anchiskhati ) 6ος αιώνας. Άλλα μέρη για επίσκεψη Περπατήστε στην Παλιά Πόλη, αλλά χαλαρώστε κάνοντας μπάνιο στα ιαματικά λουτρά Sulphar Baths. Ανεβείτε με το τελεφερίκ στο λόφο απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα της πόλης, πιείτε καφέ ή γευματίστε, αλλά και περπατήστε ή παίξτε με τα παιδιά σας στο διπλανό Mtatsminda park, ένα καταπράσινο χώρο για περιπάτους και δραστηριότητες για παιδιά. Διασχίστε τον ποταμό Κούρα μέσω της φουτουριστικής «Γέφυρας της Ειρήνης» μήκους 150 μ., και καταλήξτε στο « Πάρκο της Ευρώπης», ενώ ύστερα πάρτε το εναέριο τελεφερίκ για μια ακόμη εναερια βόλτα πάνω από την πόλη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments