Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η Μαρώνεια, το ομώνυμο χωρίο αλλά και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται το Νόμο Ροδόπης και πιο συγκεκριμένα περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κομοτηνής. Είναι παραθαλάσσια περιοχή καθώς βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος γι΄αυτό και παρουσιάζει τουριστικό ενδιαφέρον.

Σε μια άλλη χώρα, που ξέρουν πως να αξιοποιήσουν τουριστικά την ιστορική τους κληρονομιά, η Μαρώνεια θα ήταν ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός και θα προσέλκυε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί η Μαρώνεια είναι προικισμένη με μια απίστευτη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Υπήρξε κατά την αρχαιότητα η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ’ όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Δυτικής Θράκης και ήταν μάλιστα η μόνη που παρουσιάζει συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Τα σημάδια αυτής της μεγαλειώδους ιστορίας βρίσκονται διάσπαρτα παντού στην περιοχή. Επί της ουσίας η Μαρώνεια είναι ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο με διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους από την ελληνιστική, την ρωμαϊκή και την Βυζαντινή περίοδο. Μάλιστα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο η αρχαία Μαρώνεια γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη ακμή.

Η εποχή είναι προικισμένη και με μύθους όπως αυτόν του σπηλαίου του Κύκλωπα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό αλλά παραμένει αναξιοποίητο.

Δυστυχώς η χώρα δεν φημίζεται για την αξιοποίηση της ιστορικής της κληρονομιάς. Αν και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλούς από τους αρχαιολογικούς χώρους έγιναν εργασίες ανασκαφών, συντήρησης και οργάνωσης, εν τούτοις παραμένουν κλειστοί να χορταριάζουν λόγω έλλειψης προσωπικού. Ακόμη και το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, με τη συγκλονιστική θέα στο Θρακικό Πέλαγος και τη Σαμοθράκη, που είναι ο πιο αξιοποιήσιμος αρχαιολογικός χώρος της περιοχής, είναι ανοιχτός περιστασιακά.

Αν και η περιοχή είναι τουριστικά πρωτόγονη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους τους οποίους συναντάς μπροστά σου παντού, η περιοχή έχει οργανωμένες παραλίες, έχει φυσική ομορφιά, έχει εξαιρετικούς γεωλογικούς σχηματισμούς κυρίως στην παραλιακή της ζώνη, έχει το λιμανάκι του Αγίου Χαραλάμπους που αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο και τα ψάρια που βγάζουν καθημερινά τα καΐκια μπορείτε να τα απολαύσετε στις γραφικές ταβέρνες της περιοχής, ενώ για κάποιου είδους νυχτερινή διασκέδαση θα πάτε στο χωριό της Μαρώνειας στους πρόποδες του ιστορικοί βουνού Ίσμαρος, όπου στην γραφική πλατεία του έχει καφενέδες, μπαρ και ταβέρνες.

Η περιοχή έχει πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά στη θέση της καθώς βρίσκεται κοντά στην Εγνατία οδό, κοντά στην Τουρκία και τη Βουλγαρία από τις οποίες αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής της πελατείας και ανάμεσα σε δυο αεροδρόμια, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Φέτος δυο από τα ξενοδοχεία της περιοχής, το Ίσμαρος και το Ρωξάνη, ανέλαβε τη διαχείριση τους η εταιρεία FilosXenia, του τουριστικού γραφείου Filos travel που εδώ και χρόνια ασχολείται με τον εισερχόμενο τουρισμό φέρνοντας στην Ελλάδα χιλίαδες τουρίστες. Έτσι η περιοχή απέκτησε επιτέλους πρόσβαση σε μεγάλες τουριστικές αγορές όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης, στις οποίες στοχεύει η συγκεκριμένη εταιρεία. Τα αποτελέσματα θα φανούν την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Θα πρέπει όμως και οι τοπικοί φορείς να αφυπνιστούν. Να καταλάβουν πως η περίοδος του ερασιτεχνισμού τελείωσε. Θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες να οργανώσουν τουριστικά την περιοχή τους και να βελτιώσουν τις υποδομές. Ο τουρισμός είναι μια καλή ευκαιρία για την περιοχή, την οποία δεν πρέπει να χάσει.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments