Γράφει και φωτογραφίζει ο Πάνος Γεωργιάδης

Αν βρεθείτε στην Κρακοβία την πανέμορφη αυτή πόλη της Πολωνίας και από τις ωραιότερες της Ευρώπης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Βιελίτσκα (Wieliczka). Είναι μια μικρή πόλη πολύ κοντά στην Κρακοβία (λιγότερο από μία ώρα) στην οποία βρίσκεται το πιο ασυνήθιστο αλατωρυχείο του κόσμου! Από το 1978 εντάχθηκε στην λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Από το 1950 μετατράπηκε σε μουσείο. Αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν της Πολωνίας.
Φτάνοντας στους περιποιημένους εξωτερικούς χώρους, με τίποτα δεν μπορείτε να φανταστείτε τι θα συναντήσετε στα έγκατα της γης. Θα κατεβείτε σε βάθος 327 μέτρων και θα διαπιστώσετε την ύπαρξη μιας υπόγειας πόλης! Η κάθοδος γίνεται με ασανσέρ ορυχείων. Έχετε όμως και την επιλογή να χρησιμοποιήσετε τις σκάλες. Στα έγκατα της γης υπάρχει για τους επισκέπτες μία διαδρομή μήκους δύο χλμ για να περιπλανηθούν και να δουν έναν χώρο που μοιάζει με μουσείο ή χώρος τέχνης, αποτελούμενο από αγάλματα από αλάτι που αναπαραστούν τη ζωή στο ορυχείο όταν αυτό ήταν σε λειτουργία, μια υπόγεια λίμνη, χώροι δεξιώσεων, κατάστημα με σουβενίρ, εστιατόριο κ.α, αλλά και έναν ναό το “Παρεκκλήσιο της Ευλογημένης Κίνγκα”. Είναι ένας καθεδρικός ναός διαστάσεων 54 μ. επί 17 μ. και με ύψος 12 μέτρα. Η κατασκευή αυτού του υπόγειου ναού διήρκεσε περισσότερο από 30 χρόνια (1896 – 1927), ενώ χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι συμπαγούς αλατιού. Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι, η Αγία Τράπεζα και ένας Εσταυρωμένος δεσπόζουν στην αίθουσα, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες από αλάτι βιβλικές παραστάσεις.
Ανάμεσα στα άλλα παρεκκλήσια του αλατωρυχείου είναι και το έξοχο μπαρόκ “Παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου“, που καθαγιάστηκε το 1698. Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με ανάγλυφες παραστάσεις, ενώ υπάρχουν πολλά αγάλματα φτιαγμένα από αλάτι, από τα οποία ξεχωρίζει η Παναγία με το Βρέφος Αγιο Αντώνιο, προστάτη άγιο των μεταλλωρύχων.
Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι “Ο Μυστικός Δείπνος” του Λεονάρντο ντα Βίντσι. ‘Αλλα αγάλματα από αλάτι είναι της Αγίας Βαρβάρας, του Πολωνού αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου, του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και άλλων διασημοτήτων.
Υπάρχει επίσης ένα εν λειτουργία σανατόριο για κάποιους που οι παθήσεις τους επιβάλουν να βρεθούν για λίγες μέρες σε περιβάλλον με πολύ ιώδιο. Για λόγους ασφαλείας μόνο το 1% του ορυχείου είναι προσβάσιμο στον κόσμο. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 2 ώρες, συνοδεία πάντα ξεναγού ο οποίος φορά ρούχα αλατωρύχου. Ως αλατωρυχείο έκλεισε πριν αρκετά χρόνια αφενός γιατί έπεσε η τιμή του αλατιού παγκοσμίως και ήταν ασύμφορη η εξαγωγή του, και αφετέρου λόγω των συχνών πλημμυρών στην περιοχή. Μια άλλη άποψη λέει ότι μειώθηκαν κατά πολύ τα αποθέματα αλατιού. Ωστόσο οι Πολωνοί το αξιοποίησαν τουριστικά και μετέτρεψαν το αλατορυχείο σε “χρυσωρυχείο” καθώς χιλιάδες τουρίστες το επισκέπτονται κάθε χρόνο αφήνοντας ουκ ολίγα χρήματα στην περιοχή.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments