Από τότε που άρχισαν να φτάνουν λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, αρχικά από τις βαλκανικές χώρες και αργότερα από Ασία και Αφρική, εκτοξεύτηκε ο αριθμός των τουριστών στη χώρα μας. Όχι στα ξενοδοχεία αλλά στα στοιχειά της Τράπεζας της Ελλάδας που είναι αυτή που καταμετρά τους τουρίστες στην Ελλάδα. Η μέθοδος που ακολουθεί είναι δημοσκοπική. Δηλαδή δειγματοληπτικά με ερωτηματολόγια σε κάποιες εισόδους της χώρας. Για κάποιο λόγο η μέθοδος αυτή θεωρείται ορθή ωστόσο τα στοιχεία δεν ταιριάζουν αν συγκριθούν με άλλα επιμέρους από άλλες πηγές και το κυριότερο, αν συγκριθούν με τη λογική.
Σε μια χώρα με τόσο μικρή τουριστική περίοδο, με ουσιαστικά ένα μόνο τουριστικό προϊόν το “ήλιος και θάλασσα”, με χαμηλού επιπέδου υποδομές που κρατούν τον πήχη χαμηλά, με λίγες περιοχές να έχουν πρόσβαση στις μεγάλες αγορές και τις υπόλοιπες να φοιτοζωούν, είναι απίθανο να έχεις αναλογικά περισσότερους τουρίστες από χώρες που λειτουργούν τουριστικά δώδεκα μήνες το χρόνο, έχουν αναπτύξει πολλές μορφές τουρισμού, έχουν καλές υποδομές και οργάνωση και μεγάλη διασπορά των τουριστών σε πολλές περιοχές.
Τα Omorfa Taxidia, εδώ και χρόνια έχουν πολλές φορές αμφισβητήσει τα νούμερα που παρουσιάζονται ως τουριστικές αφίξεις, για τους λόγους που προαναφέραμε παραπάνω. Ωστόσο είναι στοιχεία που βολεύουν σε όλους. Η εκάστοτε κυβέρνηση κάνει το κομμάτι της για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, ενώ οι ηγήτορες του ελληνικού τουρισμού κοκορεύονται πως διοικούν τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας παρ’ όλο που αυτή είναι πνιγμένη στα προβλήματα.
Τελευταία ωστόσο, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να αμφισβητούν τα στοιχεία αφίξεων καθώς όπως προαναφέραμε δεν πείθουν πλέον με την ίδια ευκολία που το έκαναν στο παρελθόν. Το θέμα έφτασε και στην βουλή.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, εξεπλάγην όταν διαπίστωσε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, επισκέφθηκαν την Ελλάδα 947.727 Βούλγαροι τουρίστες. Ωστόσο σύμφωνα με τα ελληνικά στοιχεία, για το ίδιο διάστημα του 2016 ο αριθμός των αφίξεων κατοίκων από τη Βουλγαρία ήταν 2.093.000, δηλαδή 1.1 εκατ. περισσότεροι.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα στοιχεία που δίνουν οι Τούρκοι για το πόσοι συμπατριώτες τους επισκέφτηκαν την Ελλάδα ενώ στην περίπτωση των Σκοπίων τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδας, υποστηρίζουν ότι την Ελλάδα επισκέφτηκαν μέσα σε μια χρονιά όλοι οι Σκοπιανοί, από λεχούδια μέχρι υπέργηροι.
Ο κ. Κόνσολας, επιμένει στην ανάγκη μιας δευτερογενούς, ουσιαστικής και αξιόπιστης επεξεργασίας των στοιχείων για τις τουριστικές αφίξεις, που θα ξεχωρίζει αυτούς που φτάνουν στη χώρα σε τουρίστες και μη. Εκείνο που ξεχνά ο κ. Κόσνολας είναι ότι και η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην κυβέρνηση το ίδιο έκανε καθώς το παραμύθι βολεύει σε όλους.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments