Οι ξένοι απορούν γιατί μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν έχει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Οι πάσης φύσεως αρμόδιοι λένε πως πασχίζουν να διευρύνουν την τουριστική μας περίοδο που τώρα είναι αφόρητα μικρή και δεν φτάνει.

Τους επαγγελματίες του τουρισμού τους ρώτησαν;

Φέτος οι τουρίστες άρχισαν να έρχονται στη χώρα μας πολύ νωρίτερα. Βρίσκουν όμως τα καταστήματα κλειστά, τις τουριστικές περιοχές ανέτοιμες, το ίδιο τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Στα Χανιά την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν αρκετοί ξένοι τουρίστες, ενώ εμφανίστηκαν και κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο πολλά μαγαζιά στο λιμάνι δεν είχαν ανοίξει ακόμη (φώτο) ενώ κάποια άλλα έκαναν εργασίες συντήρησης. Ακόμη και ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Στην περιοχή Μάλεμε κάνουν ακόμη εργασίες πριν το άνοιγμα ενώ τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά.

Επίσης στους αρχαιολογικούς χώρους επειδή δεν προσέλαβαν ακόμη εποχικούς αρχαιοφύλακες, κλείνουν στις 3μμ. Αυτό δημιουργεί πολλά παράπονα και άσχημες εντυπώσεις.

Στα Σφακιά, μόνο οι μπροστά ταβέρνες ήταν ανοιχτές, κάπου στις μισές δηλαδή. Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού υπήρχε μόνο ένας ταμίας στα εισιτήρια με αποτέλεσμα η ουρά να φτάσει μέχρι και τα καταστήματα 50 μέτρα πίσω (φώτο). Όταν ήρθε ο δεύτερος υπάλληλος η ουρά εξαφανίστηκε. 

Στον Μπάλο που υπάρχει φυλάκιο δεν υπήρχε κανένας, σε αντίθεση με τον κόσμο που ξεκίνησε ήδη και έρχεται.

Δυστυχώς στη χώρα μας μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών του τουρισμού δεν θέλουν μεγάλη περίοδο ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν μεγάλη περίοδο άλλα αυτοί να δουλεύουν μόνο όποτε και όταν τους βολεύει

Μπήκαν στο χώρο περιστασιακά με σκοπό να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε όσο το δυνατόν μικρότερη περίοδο. Έτσι ανοίγουν αργά τα καταστήματα τους στις τουριστικές περιοχές και τα κλείνουν νωρίς νωρίς συνήθως στα μέσα του Σεπτέμβρη. Αυτό δίνει μια πολύ άσχημη εικόνα ερήμωσης και παρακμής στις τουριστικές περιοχές ενώ οι τουρίστες δεν έχουν τι να κάνουν.

Είναι οι επαγγελματίες που επέλεξαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό ως μια δεύτερη εποχή απασχόληση. Οι ίδιοι έχουν άλλες δουλειές (δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, νοικοκυρές κλπ) και θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους πριν τελειώσει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος.

Ωστόσο δεν είμαστε πλέον στη δεκαετία του 80. Οι εποχές άλλαξαν και ο διεθνής ανταγωνισμός έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στο “ήλιος και θάλασσα”. Ο τουρισμός έχει ανάγκη από επαγγελματίες που θα έχουν τον τουρισμό βασική απασχόληση και θα πασχίζουν για αυτόν 12 μήνες το χρόνο. Οι δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική, η Σαντορίνη, κλπ πρέπει να δείχνουν έτοιμες και ζωντανές τουλάχιστον 10 μήνες το χρόνο ακόμη και όταν δεν υπάρχουν τουρίστες.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments