Κάθε φορά που στην Τουρκία γίνεται ένα τρομοκρατικό χτύπημα, δηλαδή κάθε λίγες εβδομάδες, γεμίζουν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης με άρθρα που αναφέρονται στις ολέθριες επιπτώσεις που έχουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στον τουρκικό τουρισμό, προβλέποντας το τέλος του. Η αλήθεια είναι πως ο τουρκικός τουρισμός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα αλλά δεν έχει πεθάνει. Ο λόγος που αντέχει είναι ότι η Τουρκία, που πριν 20 περίπου χρόνια ήταν τουριστικά ανύπαρκτη, κατάφερε στο διάστημα αυτό να δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό τουριστικό προϊόν, που μέχρι το 2015 την έφερνε στην 6η θέση στον κόσμο. Τη χρονιά εκείνη η Τουρκία προσέλκυσε 36 εκατομμύρια τουρίστες και είχε βάλει στόχο τα 50 εκατομμύρια μέχρι το 2022.
Η ανάπτυξη του τούρκικου τουρισμού βασίστηκε στην θεαματική βελτίωση των δημόσιων υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, κλπ), σε ένα επιθετικό σύγχρονο και αποτελεσματικό μάρκετινγκ, στην ανάπτυξη διαφόρων μορφών τουρισμού όπως ιατρικός , συνεδριακός, θρησκευτικός κλπ, και στην δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών και άλλων τουριστικών υποδομών. Επίσης αναπτύχθηκαν πολύ οι αεροπορικές μεταφορές. Οι Τουρκικές Αερογραμμές έγιναν μια από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο, ενώ σταδιακά δημιουργήθηκαν και άλλες ιδιωτικές τουρκικές αεροπορικές εταιρίες που κουβαλούσαν τουρίστες στην Τουρκία χειμώνα καλοκαίρι.
Κορωνίδα του τούρκικου τουρισμού έγινε η Κωνσταντινούπολη, που τα τελευταία χρόνια απέκτησε ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο και έφτασε να υποδέχεται πάνω από 10 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ακολούθησε η Αττάλεια και τα τουρκικά παραλία, ενώ σημαντικοί πόλοι δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας όπως η Καππαδοκία και η Άγκυρα.
Όλα πήγαιναν καλά για την Τουρκία και το τουριστικό χρήμα έρεε, (πάνω από 30 δις άμεσων εισπράξεων το χρόνο) μέχρι το 2015 όταν άρχισαν τα πρώτα προβλήματα. Η χωρά είχε εμπλακεί σε πολεμική σύρραξη σε Συρία και Ιράκ, αλλάζοντας στρατόπεδα και συμμάχους κάθε λίγο. Προηγουμένως το εσωτερικό συγκλονίζονταν από διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν, ενώ εκείνη τη χρονιά άρχισε να επηρεάζει το τουριστικό ρεύμα η αύξηση του θρησκευτικού φανατισμού. Πάνω από δέκα χώρες εξέδωσαν τότε διαφόρων ειδών ταξιδιωτικές οδηγίες σε βάρος της Τουρκίας, η οποία είδε τους τουρίστες να μειώνονται κατά 10% περίπου, μετά από πολλά χρόνια συνεχούς ανόδου. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού προς το τέλος του 2015 ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Το 2016, χρονιά που έχασαν την ζωή τους εκατοντάδες άτομα σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ είχαμε και το αποτυχημένο πραξικόπημα, η απώλεια τουριστών έφτασε στο 36%.
Η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη, ωστόσο αρκετά εκατομμύρια τουρίστες προτίμησαν την Τουρκία και αυτή τη δύσκολη χρονιά. Οι καλές υποδομές και το χαμηλό κόστος ήταν αυτά που νίκησαν το φόβο των τουριστών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως αν και οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο, αν και η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια της χρονιάς είχε στόχο Γερμανούς τουρίστες στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στην Κωνσταντινούπολη (Ιανουάριος 2016), πάνω από δύο εκατομμύρια Γερμανοί έκαναν το 2016 διακοπές στην Τουρκία. Παλιότερα ήταν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον τουρκικό τουρισμό να αντέχει ακόμη, ενώ σε άλλες χώρες πχ Αίγυπτο η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική;
Όπως προαναφέραμε έχει διαμορφώσει ισχυρό τουριστικό προϊόν ενώ ξοδεύει πολλά εκατομμύρια στην προώθηση και προβολή θέλοντας να σώσει ότι σώζεται. Όλη η Ευρώπη και η Ασία, έχουν γεμίσει με παντός είδους διαφημίσεις για διακοπές στην Τουρκία. Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα πληρώνοντας έξι χιλιάδες σε κάθε τσάρτερ που προσγειώνεται στη χώρα. Ακόμη και ο ίδιος ο Ερντογάν ασχολείται με την προσέλκυση τουριστών. Σε επίσκεψη του σε χώρες της Αφρικής πριν μερικούς μήνες, οι ομιλίες του είχαν τουριστικό προσανατολισμό θέλοντας να προσελκύσει τα εκατομμύρια των Αφρικανών χριστιανών που έχουν όνειρο ζωής να ακολουθήσουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες και εβραϊκές συναγωγές αναστηλώθηκαν για να προσελκύσουν τουρίστες καθώς οι Τούρκοι πιστεύουν πως η πίστη μπορεί να ξεπεράσει τους φόβους για τη ζωή.
Επίσης εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες από όλο τον κόσμο προσκαλούνται στη χώρα για να τη γνωρίσουν τουριστικά.
Ωστόσο όλα αυτά έχουν τις αντοχές τους. Αν οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχιστούν καθώς τίποτε δεν δείχνει πως θα σταματήσουν, τα τουριστικά νούμερα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο σε βαθμό που δεν θα μπορούν να συντηρήσουν την τουριστική βιομηχανία τις χώρας. Το 2017 θα είναι ίσως η πιο κρίσιμη χρονιά για τον τουρκικό τουρισμό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments