Η φωτιά που κατέστρεψε την Τετάρτη το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, στο Διδυμότειχο “έκαψε” και τις ελπίδες της τοπικής κοινωνίας για την προσέλκυση τουριστών και την δημιουργία τουριστικού εισοδήματος στην πόλη, τώρα μάλιστα που το κύμα Τούρκων τουριστών προς τη χώρα μεγαλώνει.

Το τέμενος που κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως το ιστορικότερο στην Ευρώπη, ήταν εδώ και χρόνια σε φάση αναστήλωσης η οποία ωστόσο γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω κρατικής αδιαφορίας και έλλειψης συντονισμού. Στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν τίποτε αν και τα σχετικά κονδύλια ήταν εξασφαλισμένα από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία δεκάδες ελληνορθόδοξες εκκλησίες έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια, έχουν μεταβληθεί σε επισκέψιμους χώρους, σε μουσεία και πολιτιστικά κέντρα και ενίοτε το τουρκικό κράτος δίνει την άδεια να τελούνται εκεί λειτουργίες πλημμυρίζοντας από πιστούς. Αυτό δημιουργεί τουριστικό ενδιαφέρον που αυξάνει τους τουρίστες. Ακόμη και τώρα που με τα παραληρήματα του Ερντογάν και τις τρομοκρατικές επιθέσεις οι τουρίστες εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό την Τουρκία, τα θρησκευτικά γκρουπ δεν σταμάτησαν καθώς η πίστη είναι η μόνη που νικά το φόβο για κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερη επίσκεψη στο Διδυμότειχο του συνεργάτη μας Νικόλα Οικονόμου. Όπως μας είπε ο ίδιος “αν στο Διδυμότειχο είχαν αξιοποιηθεί τα μισά από τα ιστορικά μνημεία και χώροι που υπάρχουν εκεί, τότε θα ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη (στην κατηγορία της) σε τουρισμό”.

Ωστόσο η Ελλάδα είναι η χώρα με την μικρότερη αξιοποίηση ιστορικόν χώρων την ώρα που σε άλλες χώρες έχουν αξιοποιήσει τουριστικά ακόμη και τις πέτρες.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments