Όταν για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα ασχολείται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), τότε μάλλον δεν πρέπει  να περιμένουμε και πολλά πράγματα για την πονεμένη αυτή ιστορία που αποτελεί μια ακόμη χαμένη ευκαιρία στην ταλαιπωρημένη χώρα μας.

Γιατί ασχολείται με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού η ΚΕΔΕ; Γιατί έχει για πρόεδρο έναν γιατρό, που είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Αν είχε έναν αγρότη για πρόεδρο, πιθανόν να ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Έτσι γράφεται η αναπτυξιακή ιστορία της Ελλάδος. Περιστασιακά και όπως τύχη.

Στην πραγματικότητα οι Δήμοι δεν έχουν καμιά δουλειά με τον ιατρικό τουρισμό και με οποιαδήποτε άλλη μορφή τουρισμού. Για τον ελληνικό τουρισμό θα ήταν υπεραρκετό αν οι Δήμαρχοι έκαναν τη δουλειά για την οποία εκλέχτηκαν. Δηλαδή να έχουν οι περιοχές τους, ιδιαίτερα οι τουριστικές, μια καλή εικόνα όσον άφορα στην καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, την ηχορύπανση, το παρκάρισμα και τόσα άλλα που αποτελούν αυτό που λέμε καθημερινός πολιτισμός. Και αυτό θα ήταν καλό όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για μας τους ιθαγενείς.

Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο, αφού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, επικρατεί αυτό που περιγράφεται με την φράση “του Κουτρούλη ο γάμος”. Σκουπίδια, ανομία, ακαταστασία, θλίψη με την κύρια ευθύνη να την έχουν οι τοπικοί Δήμαρχοι.

Με αυτή την κατάσταση, οι Δήμαρχοι διώχνουν δέκα φορές περισσότερους τουρίστες από αυτούς που φιλοδοξούν να φέρουν με τις απίθανες προωθητικές τους ενέργειες, που οι ειδικοί τις βλέπουν και γελούν. Μια απίστευτη σπατάλη πόρων χωρίς κανένα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις ίσα ίσα για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Και γιατί οι Δήμαρχοι ασχολούνται περισσότερο με τον τουρισμό και λιγότερο με τα σκουπίδια; Γιατί ο τουρισμός τους προσφέρει διάφορα ωραία γούστα όπως τζάμπα ταξιδάκια στο εξωτερικό για αυτούς και τις συνοδείες τους.

Όσον άφορα στην ΚΕΔΕ και τον ιατρικό τουρισμό, τις δυο προηγούμενες μέρες διοργάνωσε μεγάλο συνέδριο στην Ιθάκη (φώτο) σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, δηλαδή δυο φορείς που έχουν τον ίδιο πρόεδρο. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα.

Θέμα του συνεδρίου «Toυρισμός Υγείας: Μοχλός Ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας & Ανάδειξης της Ελλάδος σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, 12 μήνες το χρόνο»

Παραβρέθηκε πλήθος Υπουργών, βουλευτών και λοιπών μελών του πολιτικού μας συστήματος. Ανταλλάχθηκαν φιλοφρονήσεις, βραβεύσεις και χειροκροτήματα, ωστόσο δεν ακούστηκε τίποτε που να μην το έχουμε ξανακούσει δεκάδες φορές σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

Εκεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, εξήγγειλε την ίδρυση ενός Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, φυσικά με έδρα την Αθήνα. Το κέντρο αυτό θα αναλάβει την υλοποίηση ενός οδικού χάρτη για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας με συγκεκριμένες πολιτικές με σκοπό την προώθηση των εθνικών μας στόχων πάνω στον τομέα αυτό. Δηλαδή αυτό που ο σοφός λαός λέει, κλάιντ μάιντ.
Όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει στα Omorfa Taxidia, η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού δεν είναι υπόθεση τέτοιων ευφάνταστων κέντρων ούτε φορέων σαν την ΚΕΔΕ. Πρωτίστως χρειάζεται να ασχοληθεί σοβαρά το αρμόδιο Υπουργείο, δηλαδή αυτό του Τουρισμού. Να φτιάξει ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Που θα θέτει ξεκάθαρους κανόνες για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Στη συνέχεια να θεσπίσει μια σειρά κινήτρων όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες που έχουν κάνει θαύματα στον συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι η γειτονική Τουρκία. Να αναλάβει δράσεις προβολής και προώθησης στο εξωτερικό. Να δημιουργήσει συνέργιες. Αν συμβούν αυτά, τότε την σκυτάλη θα πάρουν οι ιδιώτες και είναι σίγουρο πως θα μεγαλουργήσουν. Τώρα παλεύουν με ένα ασαφές νομοθετικό πλαίσιο και με πλήθος αντικινήτρων να τους βάζουν εμπόδια σε κάθε τους βήμα. Όσον αφορά στους Δημάρχους, κάποιος επιτέλους θα πρέπει να τους θυμίσει για πιο λόγο υπάρχουν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

1 Comment
νεότερα
παλιότερα δημοφιλή
Inline Feedbacks
View all comments