Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο, τα οποία προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί φέτος στην Ελλάδα ενώ οι τουρίστες αυξήθηκαν, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 8.2% στο πρώτο οκτάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο. Μάλιστα τον Αύγουστο, που είναι ο κατεξοχήν τουριστικός μήνας, η μείωση των εσόδων ήταν ποσοστιαία ακόμη μεγαλύτερη συγκρινόμενη με τον ίδιο μήνα πέρσι.
Θυμίζουμε πως τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία είναι αυτή που καταμετρά τουρίστες και τουριστικά έσοδα στη χώρα μας.
Τα δημοσιεύματα που προαναφέραμε καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα έσοδα φαίνονται μειωμένα λόγω φοροδιαφυγής και ότι στην πραγματικότητα είναι πολλά περισσότερα.
Αυτό είναι λάθος καθώς αυτοί που τα γράφουν ή τα λένε, αγνοούν ένα βασικό στοιχείο.
Πράγματι η φοροδιαφυγή γιγαντώθηκε ακόμη περισσότερο φέτος στις τουριστικές περιοχές και σε πολλές επιχειρήσεις αν ζητούσες απόδειξη δοκίμαζες τα όρια της αξιοπρέπειας σου. Μόνο που τα στοιχειά της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν φέτος χαμηλότερα τουριστικά έσοδα, δεν προκύπτουν από τις εισπράξεις που έγιναν στις τουριστικές περιοχές, αλλά από τη δαπάνη που δηλώνουν οι ίδιοι οι τουρίστες.
Για να ακριβολογούμε. Η Τράπεζα της Ελλάδος μετρά τα έσοδα με στατιστικό τρόπο, ζητώντας από ένα μεγάλο δείγμα τουριστών να απαντήσει σε ερωτηματολόγια κατά την έξοδο τους από τη χώρα. Οι ερωτώμενοι μεταξύ άλλων απαντούν σε ερωτήσεις:
α) Πόσα ξόδεψαν για τις διακοπές τους,
β) Πόσα από αυτά τα χρήματα τα ξόδεψαν εκτός Ελλάδας για το κόστος των εισιτηρίων, της διαμονής, άλλων υπηρεσιών ή πακέτου κρουαζιέρας,
γ) Πόσα χρήματα ξόδεψαν στην Ελλάδα σε διαμονή, εστίαση, μετακινήσεις, ψυχαγωγία, αγορές κλπ.
Φυσικά δεν ερωτώνται να απαντήσουν για πόσα από τα χρήματα που ξόδεψαν στην Ελλάδα έλαβαν απόδειξη.
Αρά λοιπόν οι εκτιμήσεις που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ότι δηλαδή τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα καθώς λόγω φοροδιαφυγής δεν ήταν δηλωμένα, είναι λανθασμένες καθώς αυτοί που κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις δεν γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο καταμετρούνται τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα.
Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε είναι για πόσα από τα χρήματα που δηλώνουν οι τουρίστες ότι ξόδεψαν στην Ελλάδα έλαβαν απόδειξη.

Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, η οποία είναι τεράστια και διογκώνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τις δημοφιλείς ιστοσελίδες κρατήσεις δωματίων (booking, trivago κλπ) προκειμένου να συλλέγει στοιχεία για πραγματικές τιμές δωματίων και πληρότητες ξενοδοχείων.
Αυτό ακούγεται έξυπνο ωστόσο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια. Αλλιώς μοιάζει ως μια ακόμη μέθοδός εκφοβισμού των τουριστικών επιχειρήσεων που ωστόσο έμαθαν να μην εκφοβίζονται πλέον.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments