Στην τουριστική βιομηχανία της Χαλκιδικής υπάρχει μεγάλος προβληματισμός. Πριν μερικές μέρες ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων στις παρυφές του πρώτου ποδιού, δόθηκε για την φιλοξενία 170 προσφύγων. Κάποιοι άλλοι ξενοδόχοι το σκέφτονται.
Σε κάποιες περιοχές της χώρας αυτό συμβαίνει ήδη. Στη Βασιλίτσα στα Γρεβενά, όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής φιλοξενούν πρόσφυγες, στην Καστοριά δόθηκε ένα ξενοδοχείο για την φιλοξενία προσφύγων ενώ την περιοχή της Ασπροβάλτας φιλοξενούνται περίπου 500 πρόσφυγες σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει σε μια τουριστική περιοχή πρώτης γραμμής όπως είναι η Χαλκιδική που κάθε χρόνο φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες.
Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό αφού ο τουρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο; Γιατί κάποιοι ξενοδόχοι προτιμούν τα 20 ευρώ τη βραδιά για κάθε πρόσφυγα που δίνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για ένα χρόνο, παρά τα δέκα ευρώ τη βραδιά που δίνουν οι tour operators για δύο με τρεις μήνες το χρόνο. Στην πρώτη περίπτωση το χρημα πέφτει εν την παλάμη στη δεύτερη μετά από μήνες και αν.
Με σαιζόν που επί της ουσίας διαρκεί δυο μήνες και δουλεύοντας για χρόνια με πολύ χαμηλές τιμές, πολλές φορές κάτω του κόστους, τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν γονατίσει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στα Omorfa Taxidia συνιστά ψυχραιμία. “Τα τελευταία σαράντα χρόνια η Χαλκιδική έφαγε πολύ ψωμί από τον τουρισμό. Τα οφέλη ήταν πολύ μεγάλα. Δεν πρέπει τώρα να καταστρέψουμε τον προορισμό για πρόσκαιρα οικονομία οφέλη” λέει ο κ. Τάσιος απευθυνόμενους σ΄αυτούς που σκέφτονται να πράξουν το ίδιο και να δώσουν τα ξενοδοχεία τους για τη φιλοξενία προσφύγων. Ο ίδιος θυμίζει πως άλλο είναι η φιλοξενία των προσφύγων και άλλο των τουριστών. “Θα πρέπει το κράτος να το κατανοήσει αυτό και να δημιουργήσει οργανωμένος οικισμούς στην ενδοχώρα για την φιλοξενία των προσφύγων, μακριά από τουριστικές περιοχές. Να μην τους πηγαίνει σε τουριστικές περιοχές επειδή εκεί βρίσκει ξενοδοχεία. Ο τουρισμός είναι σχεδόν η μόνη επιχειρηματική δραστηριότητα που φέρνει άμεσα έσοδα στη χώρα. Δεν θα πρέπει να την καταστρέψουμε” μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Ο κ. Τάσιος αποκλείει δυναμικές κινητοποιήσεις από πλευράς των ξενοδόχων όπως έγινε πέρσι στην Πιερία σε ανάλογη περίπτωση.
Εν μέσω αυτού του κλίματος που πάει να δημιουργηθεί, στην Χαλκιδική συνεχίζονται οι τουριστικές επενδύσεις. Τρία νέα πεντάστερα ξενοδοχεία θα ξεκινήσουν τη φετινή περίοδό. Πρόκειται για το Eagles Villas, αδελφάκι του Eagles palace την Ουρανούπολη, το Sani Dunes στο ομώνυμο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Σάνη και μια νέα μονάδα 90 δωματίων στο συγκρότημα Blue Lagoon στα Ψακούδια. Επίσης η εταιρεία Ikos πραγματοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαινίσεων σε ξενοδοχεία της στη Χαλκιδική ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι επενδύσεις αυτές βελτιώνουν το τουριστικό προϊόν της περιοχής ωστόσο μικρή άξια θα έχουν αν η περιοχή μεταβληθεί σε τόπο φιλοξενίας προσφύγων καθώς τότε θα εξαφανιστούν οι τουρίστες.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments