Της Τασούλας Κυριακίδου
Δύο πρόσωπα από τον χώρο του τουρισμού μίλησαν στα Omorfa Taxidia στο πρόσφατο εκπαιδευτικό ταξίδι του γραφείου Zorpidis Travel Services στην Κέρκυρα. Οι απόψεις του αντιδημάρχου Τουρισμού Βασίλη Καββαδία και της ξεναγού Έλενα Ζερβού, φαίνεται να συγκλίνουν σε ένα τουλάχιστον σημείο: το σύγχρονο πρόσωπο του τουρισμού τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Διαβάστε τι μας είπαν.
Βασίλης Καββαδίας: Γνωρίστε το φιλόξενο νησί των Φαιάκων

«Προσπαθούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες από το εξωτερικό, συνεχίζοντας ή και εγκαινιάζοντας επαφές με πόλεις του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα το Βελιγράδι, το Νόβισαντ, η Μόσχα, η Βιένη. Καλλιεργούμε σχέσεις με άξονα τον πολιτισμό, με ανταλλαγές κλπ., και αυτό έχει ως συνακόλουθο αποτέλεσμα την προώθηση του νομού ως τουριστικού προορισμού. Επίσης, με τη συμμετοχή του δήμου σε πολλά δίκτυα πόλεων, όπως το δίκτυο “πράσινων πόλεων” και άλλα, δεν περιοριζόμαστε σε διμερείς επαφές, αλλά σε πολύ ευρύτερες, πάντοτε με ισχυρό χαρτί μας τον πολιτισμό και με το βλέμμα στραμμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις των ταξιδιωτών, που είναι οι βιωματικές εμπειρίες.

Αυτή τη στιγμή τρέχουμε ένα μεγάλο project, σε συνεργασία με το υπουργείο και τον ΕΟΤ, που το υποστηρίζουν ένθερμα. Βασίζεται στις αναφορές στο νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα, τις οποίες συναντάμε σε εννέα από τις 24 ραψωδίες της Οδύσσειας, ενός από τα διασημότερα έργα στον κόσμο. Εκεί ο Όμηρος αναφέρεται συχνά και στοχευμένα στη φιλοξενία των κατοίκων του νησιού, στη φροντίδα τους για τον “ξένο”, εν προκειμένω για τον Οδυσσέα. Το σκεπτικό μας είναι να περάσουμε από το “ήλιος και θάλασσα” στην προβολή του φιλόξενου χαρακτήρα των Κερκυραίων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στρεφόμαστε, δηλαδή, στον βιωματικό τουρισμό. Από εδώ ξεκινούν πολλοί θεματικοί άξονες, όπως ο αθλητισμός, και ειδικότερα ο θαλάσσιος αθλητισμός, η γαστρονομία, η οποία δεν περιορίζεται στα διάσημα τοπικά προϊόντα του νησιού, αλλά και σε συνταγές καταγεγραμμένες με ακρίβεια από την ομηρική εποχή. Μέσα από την Οδύσσεια γνωρίζουμε, και αυτό θέλουμε να κάνουμε γνωστό, ότι στο νησί αυτό οι κάτοικοι ήταν και καλοφαγάδες και γλεντζέδες!

Πιστεύουμε ότι με τις βάσεις που θέτει το πρόγραμμα αυτό, σε βάθος χρόνου θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στον τουρισμό, που για την Κέρκυρα, να μην το ξεχνάμε, είναι ο κατεξοχήν τομέας που στηρίζει την οικονομία της».
Έλενα Ζερβού: πόλος έλξης τα έθιμα των κατοίκων

«Προσπαθώ να μην κάνω μία τυπική ιστορική ξενάγηση, αλλά να την διανθίζω με διάφορες πληροφορίες, με μια άλλη προσέγγιση, που περιλαμβάνει πολλά λαογραφικά στοιχεία. Αυτά ενδιαφέρουν πιο πολύ τους επισκέπτες. Καθώς και ιστορίες που γνωρίζουμε οι ντόπιοι. Για παράδειγμα, αναφέρω κάτι που αφορά το χωριό μου, την Άνω Κορακιάνα. Με 1.000 περίπου κατοίκους διαθέτει 34 (!) ορθόδοξες εκκλησίες και είναι τόπος καταγωγής του Σπύρου Σαμάρα, που μελοποίησε τον ολυμπιακό ύμνο. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού δεν υπέγραψαν ποτέ την ένωση με την Ελλάδα. Μάλιστα, υπήρχε παλιά το έθιμο, κάθε 21η Μαϊου, που γιορτάζουμε την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, η δική μας φιλαρμονική να μην εμφανίζεται στις εκδηλώσεις, ως πράξη αντίστασης!

Επίσης, οι επισκέπτες αγαπούν τα τοπικά έθιμα. Το Πάσχα, για παράδειγμα, στην Κέρκυρα, είναι μία εμπειρία, με τη μετάβαση από το πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας στην Ανάσταση. Από τη Μεγάλη Παρασκευή, τα φώτα στην Εσπιανάδα και ο μεγάλος σταυρός στο φρούριο, αποκτούν ένα μοβ χρώμα, που σε βάζει σε ένα κλίμα πένθους. Στη συνέχεια, με την πρώτη ανάσταση, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, το έθιμο με τα κανάτια που σπάνε στους δρόμους, είναι η συνέχεια μιας αρχαίας συνήθειας, που αφορούσε τον ερχομό του νέου έτους. Στη διάρκεια της Ενετοκρατίας καθιερώθηκε εδώ, ως ένα ηχηρό μήνυμα του θριάμβου της ζωής πάνω στον θάνατο. Πολλοί επισκέπτες, μάλιστα, παίρνουν ένα κομμάτι από τα πήλινα θραύσματα για ενθύμιο. Είναι το πιο δημοφιλές έθιμο εδώ.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να καθιερωθεί και το βενετσιάνικο καρναβάλι στο νησί. Διοργανώνονται πολυάριθμες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν πολλές ομάδες, με μουσικές, χορό και καρναβαλιστές με εντυπωσιακά βενετσιάνικα κοστούμια. Είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα, που το οργανώνει ο δήμος.

Δεν μπορούμε να πουλάμε μόνο ήλιο, θάλασσα και Ζορμπά, οι απαιτήσεις των ταξιδιωτών αλλάζουν, πρέπει να εξελισσόμαστε κι εμείς».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments