Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα μας που όλο λέει πως θα αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού και όλο μένει στα ίδια, δηλαδή στο όλο και λιγότερο προσοδοφόρο “ήλιος και θάλασσα”.
Κάποιες προσπάθειες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Έχει δημιουργηθεί από ιδιώτες το cluster Elitur, αρχικά από εφτά επιχειρήσεις που τώρα έφτασαν τις 60. Πρόκειται για επιχειρήσεις του ιατρικού και του τουριστικού χώρου. Επίσης ιατρικοί σύλλογοι ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού.
Και τι κάνει το κράτος; Επί της ουσίας τίποτε καθώς δεν μπορεί ακόμη να αποφασίσει ποιος θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Το Υπουργείο Υγείας ή το Υπουργείο Τουρισμού; Έτσι δεν υπάρχει κεντρική πολιτική ούτε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που θα αποτελέσουν το εργαλείο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
Την Παρασκευή στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας με θέμα την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. Τη συνδιοργάνωσαν το τμήμα τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, η αντιπεριφέρεια τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΕΟΠΥΥ.
Όπως είπε ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σπύρος Πέγκας ανοίγοντας την εκδήλωση, “είναι μια συνάντηση γνωριμίας που έχει στόχο να φέρει κοντά όλους όσους ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Ιδιώτες και φορείς να γνωριστούν μεταξύ τους, να αποκτήσουν ένα συλλογικό τρόπο σκέψης και δράσης και ενδεχομένως να προκύψουν συνέργειες”.
Ο Αντιπεριφεριάρχης τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος είπε πως ανοίγει ένας διάλογος για την πορεία του ιατρικού τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά είπε, “υπάρχει ομίχλη μπροστά μας άλλα υπάρχει και προοπτική. Πρέπει να ανασυνταχτούμε και να μεθοδεύσουμε τα επόμενα βήματα. Χρειάζονται περισσότερο τεχνοκρατικές προσεγγίσεις και λιγότερο πολιτικές.” Επίσης είπε πως “το ΠΕΠ που έχουμε μπροστά μας είναι ένα καλό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση και προβολή της χώρας μας ως προορισμού ιατρικού τουρισμού”.
Εκπροσωπώντας τον ΕΟΠΥΥ ο Κλεόβουλος Αλεξιάδης μέλος του ΔΣ, αποκάλυψε πως ο φορέας τον τελευταίο καιρό δημιούργησε επιτροπή για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και μάλιστα σε 20 περίπου μέρες θα ανέβει στο διαδίκτυο ένα portal, στο οποίο θα καταγράφονται ανά κατηγορία με μια B2B προσέγγιση, οι δυνατότητες της χώρας μας στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Ωστόσο ο ίδιος ανέφερε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα με αυτά που ακούστηκαν στην εκδήλωση για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού πέρα από αυτά που προαναφέραμε, απαιτείται εξειδίκευση και πιστοποίηση των ιατρικών μονάδων που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα ωστόσο η κατάσταση βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, σε αντίθεση με άλλες γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, που έχει κάνει άλματα την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα η Τουρκία είχε αναθέσει σε Έλληνα ειδικό τη μελέτη για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού με εξαιρετικά αποτελέσματα.
Οι εξωκομματικές γονιμοποιήσεις είναι αυτές που προσελκύουν στην Ελλάδα αρκετούς ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό , λόγω της ανάπτυξης εξαιρετικών ανάλογων κέντρων άλλα και της χαλαρής νομοθεσίας που επιτρέπει αυτά που σε άλλες χώρες απαγορεύονται.
Λόγω του 24% ΦΠΑ η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών ενώ η βίζα Σέγκεν εμποδίζει πολλούς ενδιαφερομένους να έρθουν στη χώρα μας για ιατρικό τουρισμό, κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Υπάρχει έλλειψη υποδομών ιδιαίτερα στον ιαματικό τουρισμό ενώ χρειάζονται συνέργειες για την προβολή και προώθηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους η λογική “εγώ τα ξέρω όλα αλλά δεν συνεργάζομαι”.
Ο τζίρος του ιατρικού τουρισμού κάθε χρόνο είναι πολλά δισεκατομμύρια, χρήματα από τα οποία η Ελλάδα παίρνει ψίχουλα καθώς χωρίς την ανάλογη πολιτική, χωρίς σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς πιστοποιήσεις, χωρίς προβολή και προώθηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, στέλνουν αλλού τους ασφαλισμένους τους.
Στο πρόσεχες μέλλον, είναι πιθανό να δούμε ελληνικά ιατρικά κέντρα και ανάλογους φορείς σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, φιλοξενούμενοι στα περιπτερά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς αυτό θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης εργασίας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων από τον ιατρικό και τον τουριστικό χώρο που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Κάποιοι ήρθαν από την Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση. Θλιβερή εντύπωση προκάλεσε η μικρή παρουσία εκπροσώπων του ξενοδοχειακού κλάδου αν και είναι αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, καθώς και τουριστικών πρακτόρων. Ωστόσο οι τελευταίοι μας έχουν συνηθίσει στο να απουσιάζουν από τι εξελίξεις.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments