Το σχέδιο δράσης για τη μελλοντική ανάπτυξη του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης, που εκπόνησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Terra-Med, παρουσιάστηκε σήμερα στο «Συνέδριο Παρουσίασης του Σχεδίου Δράσης για την Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου της Θεσσαλονίκης».
Στο συνέδριο, κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν στις χρήσεις γης και στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και στην περιβαλλοντική προστασία και ανάδειξη των περιοχών ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Πρόκειται για μια περιοχή με χρόνια μεγάλα περιβαλλοντικά και χωροταξικά προβλήματα, αλλά και με σημαντική οικονομική δραστηριότητα και αξιόλογες προοπτικές ανάπτυξης. Το Δυτικό Παράκτιο Μέτωπο της Θεσσαλονίκης εξάλλου αποτελεί ένα σημαντικό όσο και εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα που περιλαμβάνει το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και την πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας και ως αναπόσπαστο στοιχείο της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος του Ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από τμήματα των Δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα, συνιστώντας ένα σύνθετο περιβάλλον, με ισχυρές δεσμεύσεις προστασίας από τη μια και με έντονα «αστικά» χαρακτηριστικά από την άλλη, καθώς σε αυτήν συγκεντρώνονται πλήθος δραστηριοτήτων του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.

Μέσα από το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διατυπώνεται ένα χωρικό όραμα και μια στρατηγική για την περιοχή που καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για έργα προτεραιότητας και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησής τους.

Τα 14 έργα του σχεδίου δράσης
Τα προτεινόμενα έργα και παρεμβάσεις του σχεδίου δράσης, που της μελέτης που παρουσιάστηκαν από την αρχιτέκτονα – πολεοδόμο Χαρίκλεια Κυριακίδου και τη μηχανικό χωροταξίας πολεοδομίας και περιφερειακής ανάπτυξης Αναστασία Τασοπούλου, είναι συνολικά 14 και χωρίζονται σε δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά στα έργα «πρώτης προτεραιότητας», που είναι επτά, και στις «δράσεις που χρήζουν ωρίμανσης», οι οποίες είναι επίσης επτά και έπονται σε δεύτερη φάση:

α)Πρώτης προτεραιότητας
-Αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος του Δενδροποτάμου.
-Αποκατάσταση της μόλυνσης στις εκβολές του ρέματος Δενδροποτάμου και σταθεροποίηση του εδάφους.
-Ολοκλήρωση δικτύου ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων στην ευρύτερη περιοχή.
-Δημιουργία περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής από το λιμάνι μέχρι τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου σε συνδυασμό με ήπια αναψυχή.
-Κατασκευή έργων ενίσχυσης παράκτιου αναχώματος στη Δημοτική Ενότητα Καλοχωρίου.
-Υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων ευρύτερης περιοχής Λαχαναγοράς.
-Εφαρμογή συστήματος φυτοαποκατάστασης σε εδαφικά οικοσυστήματα της περιοχής για τη λειτουργία τους ως χώρων αναψυχής.

β)Δράσεις που χρήζουν ωρίμανσης
-Ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων.
-Μελέτη σκοπιμότητας και αξιοποίησης της περιοχής των παλαιών βυρσοδεψείων ως εμπορευματικό ή εμπορικό κέντρο.
-Μελέτη για τον ενιαίο χειρισμό της περιοχής των Λαχανοκήπων ως πόλου ανάπτυξης αστικών κεντρικών λειτουργιών.
-Χωροθέτηση και δημιουργία μαρίνας αναψυχής.
-Επικαιροποίηση υπάρχουσας μελέτης και κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου εντός της περιοχής ΑΒ2 του Δήμου Δέλτα.
-Εφαρμογή συστήματος φυτοαποκατάστασης σε εδαφικά οικοσυστήματα της περιοχής για τη λειτουργία τους ως χώρων αναψυχής.
-Σχέδιο αποκατάστασης υγροτοπικών λειτουργιών Δενδροποτάμου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments