Μια από τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που ωστόσο περνά από τα σαράντα κύματά της ελληνικής γραφειοκρατίας και δεν προχωρά, είναι αυτή που ονομάζεται «Atalanti Hills» στη Φθιώτιδα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που εφόσον υλοποιηθεί θα δημιουργήσει εισόδημα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια κατασκευής των εγκαταστάσεων και λειτουργίας της μονάδας θα δημιουργήσει πάνω από 5.500 θέσεις εργασίας.

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι:

  • η έμφαση σε τουριστικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας
  • το περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
  • οι σημαντικές συνέργειες και θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να προκύψουν για πλήθος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή

Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή 3.306 τουριστικών κατοικιών, τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με 2.990 κλίνες και τριών γηπέδων γκολφ. Επιπλέον, σχεδιάζεται η λειτουργία πολιτιστικού χωριού, εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, αθλητικών κέντρων (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ποδοσφαίρου κ.ά.), συνεδριακού κέντρου, υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς, χώρου περιπέτειας για παιδιά κ.ά.

Η προσπάθεια των επενδυτών ξεκίνησε το 2006. Μόλις σήμερα είχαμε την υπογραφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) «Atalanti Hills» σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, στην περιοχή «Έξαρχος» του Δήμου Λοκρών του νομού Φθιώτιδας.

Επόμενο βήμα, πλέον, είναι η κατάθεση από το ΥΠΕΝ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Ωστόσο ας κρατάμε μικρό καλάθι καθώς προεδρικό διάταγμα είχαμε πριν χρόνια και σε άλλη μεγάλη επένδυση που δεν προχωρά, αυτή στην χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στην Κρήτη, σε έκταση της Μονής Τοπλού. Ωστόσο το προεδρικό διάταγμα δεν ωφέλησε σε τίποτε καθώς η επένδυση ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ αντιμετώπισε στη συνέχεια νέες προσφυγές από συλλόγους και κατοίκους της περιοχής, τις οποίες μόλις πρόσφατα απέρριψε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη επένδυση παιδεύεται στα ελληνικά δικαστήρια και στους διαδρόμους των δημοσίων υπηρεσιών από το 1991 και οι Βρετανοί επενδυτές έχουν ξοδέψει μέχρι τώρα αρκετά εκατομμύρια σε δικαστικά και άλλα έξοδα χωρίς καν να μπει το πρώτο λιθαράκι. Θα μπορούσε εδώ και πολλά χρόνια να είχε ολοκληρωθεί και να απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους οι οποίοι τώρα κάπου αλλού αναζητούν την τύχη τους.

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments