Τα γραφεία τουριστικών πληροφοριών είναι μαι ξεκάθαρη υποχρέωση που έχουν οι τουριστικές περιοχές/πόλεις προς τους τουρίστες που τις επισκέπτονται. Βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων/περιοχών ή στις εισόδους μιας χώρας, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες σε όποιον τουρίστα τις χρειάζεται. Σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό, δεν περιορίζονται μόνο σ΄αυτό το ρόλο. Εκτός από πληροφορίες, ο τουρίστας μπορεί να κάνει εκεί κράτηση ξενοδοχείου, να αγοράσει εισιτήρια για θεάματα , να ψωνίσει αναμνηστικά με τα επίσημα σήματα της πολύς/περιοχής. Σε κάποια άλλα προχωρούν ακόμη περισσότερο. Ο τουρίστας μπορεί να ξεκουραστεί, να βρει δωρεάν ίντερνετ, να διαβάσει τουριστικούς οδηγούς της περιοχής, να συναντηθεί με άλλους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Στα γραφεία τουριστικών πληροφοριών συνήθως οι εργαζόμενοι είναι διπλωματούχοι ξεναγοί οι οποίοι με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν, ενίοτε και τον ενθουσιασμό τους όχι μόνο δίνουν τις σωστές πληροφορίες που θέλει ο τουρίστας αλλά τον κάνουν να αγαπήσει τον προορισμό.
Στην Ελλάδα που ισχυριζόμαστε πως ο τουρισμός είναι η βάρια μας βιομηχανία, και στον τομέα αυτό αποτύχαμε οικτρά. Τα γραφεία τουριστικών πληροφοριών θεωρούνται κάτι σαν μια περιττή πολυτέλεια. Σε λίγες περιοχές/πόλεις της χώρας υπάρχουν γραφεία τουριστικών πληροφοριών και από αυτά λίγα είναι οργανωμένα με τον τρόπο που πρέπει. Όσο για τις εισόδους της χωράς, εκεί τα πράγματα είναι τραγικά. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ επικαλούνται την έλλειψη κονδυλίων και προσωπικού και εγκατέλειψαν τα γραφεία τουριστικών πληροφοριών. Στην πραγματικότητα δεν τα θέλουν γιατί αν ήθελαν θα φρόντιζαν να βρουν τα χρήματα να τα λειτουργήσουν. Σε κάποιες περιπτώσεις τα φόρτωσαν στους άλλους.
Για παράδειγμα ο μεγαλύτερος μεθοριακός σταθμός της χώρας μας, οι Ευζώνοι, η πύλη της Ελλάδας από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, αρκετά εκατομμύρια τουριστών φτάνουν στη χώρα μας μέσω του συνοριακοί σταθμού των Ευζώνων. Ωστόσο το γραφείο τουριστικών πληροφοριών είναι κλειστό. Ο ΕΟΤ το “φόρτωσε” στην περιφερειακή ενότητα (Νομαρχία) του Κιλκίς. Καθώς ούτε και αυτή μπορούσε να το λειτουργήσει το “φόρτωσε” στην τοπική Ένωση ξενοδόχων του Κιλκίς, ένα μικρο σωματείο χωρίς πολλές δυνατότητες. Η τελευταία δεν έχει τους πόρους και έτσι το γραφείο τουριστικών πληροφοριών παραμένει κλειστό παραπέμποντας για πληροφορίες σε τηλεφωνικό αριθμό προφανώς σε κάποιο μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Κιλκίς για να δώσει πληροφορίες στους τουρίστες που έχουν τελικό προορισμό οπουδήποτε αλλού εκτός από το Κιλκίς.

Ερώτηση προς όλους: Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών στη δική σας πόλη/περιοχή σε ποια κατάσταση είναι;

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments