Αυτό παραδέχθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε μια εκτίμηση για το πως θα πάει η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική.

Ο κ. Τάσιος, συμπλήρωσε πως “δεν επηρεάζει τις κρατήσεις το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κομβικό σημείο είναι η Τουρκία και ότι συμβαίνει εκεί που μας ευνοεί πάρα πολύ”.

Όσον αφορά στις μέχρι τώρα κρατήσεις, ο πρόεδρος τη Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής είπε πως αυτές είναι αυξημένες κατά 15% αν συγκριθούν με την ίδια περίοδο πέρσι. Οι τιμές που πούλησαν φέτος τα ξενοδοχεία στους tour operators είναι αυξημένες κατά 5% σε σχέση με πέρσι, ωστόσο διευκρίνισε πως αυτή την περίοδο που οι κρατήσεις αφορούν σε αυτό που ονομάζεται early booking οι τιμές είναι 20% κάτω από τις κανονικές.

Η μέση πληρότητα, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προέδρου, θα κυμανθεί στο 60% από Μάιο μέχρι Οκτώβριο. Οι παραδοσιακές δυτικοευρωπαϊκές αγορές της Χαλκιδικής, δηλαδή η Γερμανία και η Αγγλία δείχνουν να ανακάμπτουν, ενώ αύξηση κρατήσεων υπάρχει και από άλλες αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Τα Βαλκάνια που είναι η βασική αγορά της Χαλκιδικής και αφορούν μια σαιζόν 100 περίπου ημερών, πηγαίνουν καλά με την Ρουμανία να έχει καλύτερους ρυθμούς. Η Ρωσία που πέρσι είχε 75 χιλιάδες αφίξεις φέτος θα δώσει λίγο παραπάνω και αυτό λόγω του ότι πολλοί Ρώσοι είχαν πάρει πέρσι βίζα πολλαπλής εισόδου διετούς διάρκειας, οπότε δεν έχουν φέτος να μπουν στην ίδια διαδικασία έκδοσης βίζας. Αυτό βοήθησε να γίνουν φέτος κρατήσεις πολύ νωρίτερα από την Ρωσία και μάλιστα μεμονωμένων τουριστών, λόγω του ότι είχαν εξασφαλισμένη την βίζα και δεν είχαν να βιώσουν την αβεβαιότητα αν καταφέρουν να την εκδώσουν την περίοδο που την θέλουν.

Για τους τουρίστες από την Τουρκία υπάρχει προβληματισμός λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του τουρκικού δημοψηφίσματος. Για αυτό το λόγο οι προσπάθειες προβολής του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής περιορίστηκαν φέτος στην Κωνσταντινούπολη και την Ανατολική Θράκη.

Κάτι που επεσήμανε ο κ. Τάσιος είναι ότι φέτος οι συζητήσεις και τα συμβόλαια του 2018 ξεκίνησαν τρεις μήνες νωρίτερα από πέρσι. Μεγάλο αγκάθι είναι ο φόρος διαμονής που θα επιβληθεί από του χρόνου στα ξενοδοχεία, τον οποίο οι ξένοι tour operators επ ουδενί δεν θέλουν να απορροφήσουν. Μάλιστα ο κ. Τάσιος αποκάλυψε πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων της οποίας είναι ο Γενικός Γραμματέας, θα στείλει οδηγία στα μέλη της που θα ζητά από τα ξενοδοχεία να μην ενσωματώσουν το φόρο στην τιμή που πουλάνε αλλά να τον εισπράττουν ξεχωριστά από κάθε πελάτη. Θυμίζουμε πως ο φόρος διανυκτέρευσης θα είναι 1.5 ευρώ για τα τριάστερα ξενοδοχεία, τρία ευρώ για τα τετράστερα και τέσσερα ευρώ για τα πεντάστερα ανά διανυκτέρευση.

Για το Πάσχα ο κ. Τάσιος είπε πως στη Χαλκιδική θα ανοίξουν μόλις 10 ξενοδοχεία με εκτίμηση για 60% πληρότητα. Ουσιαστικά η σαιζόν θα ξεκινήσει στη Χαλκιδική στις 10 Μαΐου όταν και θα ανοίξουν τα περισσότερα ξενοδοχεία.

Για νέες τουριστικές επενδύσεις στη Χαλκιδική ο κ. Τάσιος είπε πως υπάρχει ενδιαφέρον αν και οι δημόσιες υποδομές έμειναν στην δεκαετία του εβδομήντα και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Στη Σάνη δημιουργείται ένα νέο πεντάστερο ξενοδοχείο το Dunes, στην περιοχή Ξυροποτάμι στο τρίτο πόδι η εταιρεία Cronwell που δραστηριοποιείται ήδη στη Χαλκιδική θα δημιουργήσει δυο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ στην Ιερισσό, Βούλγαροι επενδύτες πήραν ένα κλειστό τα τελευταία δέκα χρόνια ξενοδοχείο για να το μετατρέψουν σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Ανάλογη μετατροπή θα έχουμε και σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Αγίου Μάμα.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar