Καλλίπολη-αποστολή: Τασούλα Κυριακίδου

Στις 2 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στη χερσόνησο της Καλλίπολης ο μαραθώνιος αγώνας Gelibolu Maratonu. Η ιδέα των διοργανωτών Ahmet Çelik και Ibrahim Armagan Aydeger, οι οποίοι είναι επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού, ήταν η εξής: έχουμε την αρχαία ιστορία της Τροίας, τη σύγχρονη της μάχης στην Καλλίπολη, ένα ενδιαφέρον και σημαντικό γεωγραφικό σημείο, τα Δαρδανέλια. Τι χρειαζόμαστε, για να ακουστεί ο τόπος και να προσελκύσει τουρίστες; Μία καλή διοργάνωση.
Έτσι, το 2015, στην 100ή επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, ξεκίνησε η αθλητική αυτή διοργάνωση με σύνθημα το «Τρέχουμε για την Ειρήνη», και στο ίδιο πνεύμα συνεχίστηκε και φέτος. Φιλοδοξία των Τούρκων διοργανωτών είναι να δημιουργήσουν έναν αγώνα διεθνούς εμβέλειας, ωστόσο, προς το παρόν φαίνεται να απευθύνεται κυρίως στην εσωτερική αγορά.
Η υλική υποδομή και του αγώνα και της πόλης σε εγκαταστάσεις ήταν πολύ ικανοποιητική. Ωστόσο, ο βαθμός δυσκολίας στην ενημέρωση και την εξυπηρέτηση των ξένων επισκεπτών, είτε δρομέων είτε δημοσιογράφων, ήταν αρκετά μεγάλος. Στις εγκαταστάσεις του αγώνα, τόσο στο Τσανάκαλε το τριήμερο πριν, όσο και σε αυτές στην αφετηρία και τον τερματισμό της διαδρομής, όλες ανεξαιρέτως οι ταμπέλες και οι σημάνσεις ήταν στα τούρκικα. Από τους εθελοντές, φοιτητές οι περισσότεροι, πολύ λίγοι μιλούσαν αγγλικά και όχι πάντοτε αρκετά ώστε να συνεννοηθείς. Ο Ugur Umut ήταν μία από τις εξαιρέσεις, επαρκής, εξυπηρετικός και αποτελεσματικός. Αλλά ένας…
Αλλά και στο Τσανάκαλε, την πόλη η οποία προορίζεται να φιλοξενήσει την πλειονότητα των επισκεπτών, αφού διαθέτει τις περισσότερες κλίνες στην περιοχή, το ίδιο φαινόμενο. Ο επισκέπτης που δεν γνωρίζει τούρκικα έχει βγει «ραντεβού στα τυφλά».
Το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής είναι ανεπαρκές για τις απαιτήσεις ενός τουριστικού προορισμού. Αν σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι κάθε χρόνο, κατά την επέτειο της μάχης της Καλλίπολης, στην περιοχή συρρέουν χιλιάδες Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί, είναι απορίας άξιο το πώς δεν έχει γίνει κανένα βήμα για βελτίωση προς αυτή την κατεύθυνση. Σε μία περιοχή μάλιστα όπου το 1/3 των κατοίκων είναι φοιτητές.
Παρ’ όλα αυτά, την Κυριακή οι δρομείς, Τούρκοι στη συντριπτική πλειονότητα, απόλαυσαν τη συμμετοχή τους, η οποία είχε μεγάλο ενθουσιασμό στην αφετηρία και ακόμη μεγαλύτερο στον τερματισμό, που για πολλούς κατέληξε με μια βουτιά στη θάλασσα.

Ο αγώνας σε αριθμούς
Οι διαδρομές ήταν τέσσερις, ώστε να προσελκύσουν και μεγάλους αθλητές και το ευρύ κοινό: κλασικός μαραθώνιος 42 χλμ., ημιμαραθώνιος 21 χλμ., αγώνας 10 χλμ. και λαϊκός μαραθώνιος 5 χλμ.
Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 5.000, ενώ για τον αγώνα εργάστηκαν 600 περίπου άτομα, από τα οποία τα 250 ήταν εθελοντές.
Η συμμετοχή ήταν 20 ευρώ, ενώ ο λαϊκός μαραθώνιος δωρεάν.

Οι παράλληλες δράσεις
Τις παραμονές του αγώνα έγινε διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής, τα βραβευμένα έργα τυπώθηκαν σε καρτ ποστάλ και τα έσοδα από την πώλησή τους θα δοθούν για υποτροφίες μαθητών.
Στο όνομα κάθε δρομέα οι διοργανωτές θα φυτέψουν από ένα κωνοφόρο δένδρο, δηλαδή στο σύνολο περίπου κάτι παραπάνω από 5.000, σε μία περιοχή όπου πρόσφατα αποτεφρώθηκε κάθε βλάστηση από πυρκαγιά.
Επίσης, ανακοίνωσαν ότι τα έσοδα από τις συμμετοχές της τελευταίας στιγμής, δηλαδή της παραμονής του αγώνα, θα δοθούν σε ΜΚΟ.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments